A Fidesz dezertőrjeit veszi célba Orbán csomagja

Orbán Viktor, munkavédelmi akcióterv, 25 év alattiak, kismamák, munkanélküliek
Vágólapra másolva!
A fiatal szavazók körében a Jobbikkal, az idősebbeknél pedig az MSZP-vel kell küzdenie a Fidesznek a voksokért a közvélemény-kutatási adatok szerint. A szavazókért folytatott verseny egyik eleme lehet az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv, amely járulékkedvezményekkel növelné a foglalkoztatottságot a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, illetve a szakképzetlenek és a munkanélküliek körében. Az adatok szerint ezekben a csoportokban az átlagosnál is többet veszített népszerűségéből a Fidesz az elmúlt két évben.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál jobban csökkent a Fidesz népszerűsége a választások óta azokban a csoportokban, amelyeknek most a kormány kedvezni szeretne - derül ki két közvélemény-kutató cég statisztikáiból. Az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a tartósan munkanélküliek, a szakképzetlenek és a szülésről visszatérő kismamák esetében adna járulékkedvezményt.

A miniszterelnök szerint a fiatalok és az 55 év felettiek segítésére azért van szükség, hogy a pályakezdők itthon is megtalálhassák a boldogulást, a nyugdíjhoz közel állóknak pedig biztos legyen a munkahelyük. A szakképzetlen "takarítók és kubikosok" munkáját pedig szintén járulékkedvezménnyel ismerné el a kormány Orbán Viktor szerint. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint az intézkedések a most foglalkoztatottak közül egymilliónál is több embert érintenek. A közvélemény-kutatási adatok alapján ezekben a rétegekben erősítenie is kell a kormánypártnak, mert itt - az idősek kivételével - jóval gyengébben áll a Fidesz, mint a teljes népesség körében.

Az Ipsos adatai szerint jelenleg az összes választókorú szavazó 17 százaléka szavazna a Fideszre, és ez 24 százalékponttal kevesebb, mint a 2010-es választások után (akkor 41 százalékot mértek a kormánypártnak). A 25 év alattiak körében viszont ennél is nagyobb a zuhanás, itt 30 pontos a csökkenés, míg a munkanélkülieknél 33, a kismamáknál pedig 34 pontos visszaesést mutatnak az adatok - mondta az [origo]-nak Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója. Az 55 évnél idősebbek körében az átlagosnál nem nagyobb a Fidesz visszaesése, ez a réteg azonban azért fontos, mert az összes választásra jogosult nagyjából egyharmadát teszi ki - mondta Závecz Tibor.

Csoport2010. május-június2012. május-júniusVáltozás (százalékpontban)
25 év alattiak4313-30
55 év felettiek3717-20
Aktív korú szakképzetlenek4817-31
Munkanélküliek4613-33
Kismamák5117-34
Összes választókorú4117-24

A Fidesz támogatottságának változása 2010 és 2012 között (forrás: Ipsos)

A fiataloknál a Fidesz sarkában a Jobbik

A fiatal szavazók körében annyira meggyengült a Fidesz, hogy ebben a csoportban már holtversenyben áll a Jobbikkal - mondta az [origo]-nak egy másik közvélemény-kutató cég, a Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre. A Medián adatai szerint ugyanis a 25 év alattiak körében a Fidesz 23, a Jobbik 22, az MSZP pedig tőlük jóval lemaradva 9 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt két évben a Fidesz a fiatal szavazók között elvesztette támogatottsága felét (2010 májusában itt még ötvenszázalékos népszerűséget mért a Medián), a Jobbik pedig kétszer olyan népszerű a fiatalok körében, mint 2010-ben. A Medián adatai szerint a fiatalok körében az MSZP is erősített, a 2010-es 5 százalékról tornázták fel magukat az idei 9 százalékra.

Korábban az Ipsos is azt mérte, hogy a Jobbik előretört a fiatalok körében, és a Fidesz sarkában van. Az [origo]-nak nyilatkozó fiatalok áprilisban azt mondták, hogy nem lepte meg őket, hogy a fiatalok körében majdnem olyan népszerű a Jobbik, mint a Fidesz. Többen is azt mondták, hogy az egyetemeken a két évvel ezelőtti helyzettel ellentétben "ma már nem ciki jobbikosnak lenni".

"Nem hiszem, hogy Orbán legújabb csomagja visszaveti a fiatalok kivándorlási kedvét" - mondta Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki szerint a programmal nem lesz több fiatal munkavállaló, és nem tudja visszanyerni szavazóit a Fidesz. A Jobbik növekvő népszerűségét a fiatalok között Novák annak tulajdonítja, hogy "a fiatalok többet interneteznek, így kiegyensúlyozott, hiteles tájékoztatást kapnak, mert a tévékben és rádiókban alig jelenhet meg a Jobbik". Az alelnök szerint azért duplázta meg a népszerűségét a Jobbik a 25 év alattiak között, mert a fiatalok "fogékonyabbak, nyitottabbak az újra, a radikális változásra".

Az idősebbek voksáért az MSZP-vel küzd a Fidesz

Az 55 év feletti szavazók között a Fidesz az MSZP-vel van szoros versenyben. A Medián adatai szerint az idősebbek között ebben az évben 8-9 százalékot csökkent a Fidesz támogatottsága, ami így most 25 százalékos, míg az MSZP ebben a csoportban 22 százalékon áll. "Nem hiszem, hogy ezzel a csomaggal a Fidesz vissza tudja szerezni a tőle elpártolt szavazókat, mert a kedvezmények ellenére nem fognak tömegével foglalkoztatni ilyen embereket" - mondta Korózs Lajos MSZP-s képviselő.

A Fidesz támogatottsága talán azért eshetett vissza az átlagosnál jobban ezekben a csoportokban, mert a most támogatni kívánt rétegekkel az elmúlt két évben kevesebbet foglalkozott a kormány. Orbán Viktor többször beszélt arról, hogy kormánya a középosztályt és a családosokat szeretné segíteni. Az idei februári évértékelőjében például a kormányfő úgy fogalmazott: az a feladat, hogy a leszakadó középosztályt megmentsék, és biztosítsák, hogy az ország politikai vezetése is a középosztály kezében maradjon. "A középosztály védelme pedig csak az egykulcsos adóval valósítható meg" - mondta Orbán.

Az elmúlt két évben kifejezetten a 25 év alattiakat a felsőoktatás átalakítása érintette: az új szabályok ellen többször is tiltakoztak a hallgatói érdekképviseletek: a hallgatók például az államilag finanszírozott helyek számának csökkentését és a röghöz kötés bevezetését kifogásolták. (Az Alkotmánybíróság az erről szóló rendeletet kedden megsemmisítette.) Az 55 év felettieket leginkább érintő intézkedések közül a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak eltörlése ellen több demonstrációt is tartottak, illetve az utazási kedvezmények egy részének eltörlése ellen is többen tiltakoztak.

Megkérdeztük Giró-Szász András kormányszóvivőt, hogy a munkahelyvédelmi tervben érintett csoportok kiválasztásában szerepet játszottak-e a pártpreferenciát mérő kutatási adatok. A kormányszóvivőt éppen kormányülésen értük utol, így nem kívánt válaszolni a kérdésre, csak annyit mondott, hogy a terv részleteit a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozta ki.