Főállatorvosi döntésre várnak Svédországban a magyar lovasok

Vágólapra másolva!
Egészségesek és jó formában vannak a lovak - állítják azok a magyar hagyományőrzők, akiket állatkínzás miatt vettek őrizetbe Svédországban. A vádat azóta ejtették, a lovasokat is szabadon engedték, de az útjukat csak akkor tudják folytatni, ha erre a főállatorvos is rábólint.
Vágólapra másolva!

Folytatni akarják nyolcezer kilométeres útjukat azok a magyar lovasok, akiket állatkínzás vádjával őrizetbe vettek Svédországban, majd kedden szabadon engedtek a vád ejtése után - mondta el csütörtökön telefonon az MTI-nek a lovasok egyike. Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője elmondta: keddi szabadon bocsátásuktól számítva nyolc nap áll a lovasok rendelkezésére, hogy a helyi főállatorvos szakvéleményét beszerezzék útjuk folytatásához.

Csepin Péter elmondta, hogy a társával, Bakó Sándorral és két lovukkal már négy napja pihentek Amal városában: az egyik lovuk lába beszűrődött (duzzanat keletkezett rajta), azt kezelték, majd állatorvost is hívtak, amikor egy állatvédő feljelentése alapján a rendőrség vasárnap magánfogdába vitte őket. Az állatkínzás vádját ejtették velük szemben, és kedden kiengedték őket a fogdából. Szerinte a lovaik egészségesek, jó formában vannak, és hozzá vannak szokva a nagy teljesítményhez.

A férfi társával április 7-én indult Várpalotáról az Északi Portya elnevezésű útra, és eddig háromezer kilométert tett meg hagyományos huszár viseletben. Útjuk célja, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat, népszerűsítsék a lovas sportot, a tartalékos katonai szolgálatot, valamint jó hírét vigyék az országnak, és kapcsolatokat teremtsenek.

Csepin Péternek ez a hetedik - lóháton megtett - hosszú utazása. Szellő lovával például 2005-ben elment Portugáliába és vissza, majd egy csaknem ötezer kilométeres utat tettek meg; másik lovuk, Kőrös (amely miatt Svédországban megálltak), szintén megtette a portugál utat, és megjárta a Törökország-Magyarország útvonalat. Csepin elmondta: nemcsak az állatkínzás vádját ejtették ellenük, hanem a lovaikat sem vették el tőlük, de csak állatorvosi szakvélemény birtokában folytathatják útjukat Amal városából. A hivatalos iratok beszerzésében, fordításában a magyar konzulátus és a svéd vendéglátók is segítenek - tette hozzá.