Nosztalgiafilmmel ünneplik Horn Gyula 80. születésnapját

Horn Gyula születésnapja, MSZP, szocialisták, Suchman Tamás
Vágólapra másolva!
Nosztalgiafilmmel és beszédekkel ünneplik a szocialisták Horn Gyula volt miniszterelnök 80. születésnapját a Villányi úton. A volt miniszterelnök a betegsége miatt nem vesz részt a köszöntésen, amire több száz szocialistát várnak. A vendégek Orbán Viktor üdvözlő leveléről is beszélgetnek.
Vágólapra másolva!

Több száz vendéget várnak a szocialisták a Villányi úti konferencia-központba, ahol Horn Gyula 80. születésnapját ünneplik csütörtökön délelőtt. A rendezvényre a volt miniszterelnök a betegsége miatt nem tud eljönni, de meghívták azokat, akik együtt dolgoztak vele, és szerették - mondta a rendezvény előtt Suchman Tamás szervező. Suchman tíz óra előtt a bejáratnál várta és köszöntötte az érkező vendégeket, és azzal viccelődött, hogy mindenkinek Kovács Gézaként mutatkozott be. A rendezvényre várják Horn Gyula családját is.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Suchman Tamás üdvözli az érkező vendégeket

A rendezvényre folyamatosan érkeznek egykori és jelenlegi szocialista képviselők. Az elsők között jelent meg Horn Gyula volt miniszterei közül Vastagh Pál és Baja Ferenc, de ott van Gál Zoltán is, aki házelnök volt 1994 és 1998 között. Gál Zoltán az [origo]-nak azt mondta, azért fontos megünnepelni most nagy körben Horn Gyulát, mert "ő lehelt erőt a pártba a 90-es években, és mindenhez köze volt, ami azután történt az MSZP-ben".

Az ünnepség zártkörű, újságírókat nem engednek be az épületbe, de Suchman elárulta, hogy beszédeket tartanak majd, illetve levetítenek egy rövid filmet a 90-es évekből, amikor az MSZP-t még Horn vezette. A rendezvényen felszólal Mesterházy Attila párelnök, Tóth József 13. kerületi polgármester, és Kovács László volt pártelnök, Horn egykori külügyminisztere is. Kovács László azt mondta a rendezvény előtt, hogy méltatni fogja Horn szerepét a magyar és az európai politikában, mert Horn volt az, aki "megszilárdította a demokráciát, és a Bokros-csomag bevezetésével stabilizálta a gazdaságot".

Fotó: Magócsi Márton [origo]



Nem sokkal tíz óra előtt érkezett meg az ünnepségre Bauer Tamás, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció alelnöke, aki azt mondta az [origo]-nak, hogy teljesen természetes, hogy eljött, mert Horn a miniszterelnöke volt, amikor SZDSZ-es képviselőként, és a mostani rendezvényen a felszólaló Kósánék Kovács Magdával közösen képviselik a Demokratikus Koalíciót.

A szocialisták között többször is szóba került, hogy Orbán Viktor levélben üdvözölte Horn Gyulát a születésnapján. Mesterházy Attila az [origo]-nak erről azt mondta, hogy "tisztességes gesztusnak tartom". Szanyi Tibor MSZP-s képviselő pedig mosolyogva úgy kommentálta, hogy "gondolom, ezt Wittner Máriával is megbeszélte".

Mesterházy Attila, aki a záró beszédet tartja az ünnepségen, elárulta, hogy mivel Horn Gyula kabinetirodáján kezdte a pályafutását, személyes hangvételű beszéddel készült.

Gyurcsány Ferenc levélben tüntette ki Horn Gyulát

Levélben köszöntötte fel Horn Gyulát Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke is, aki külföldi programjára hivatkozva nem vesz részt a mai ünnepségen. "Tisztelettel tekintek életutadra. Nemzedéked sok tagjával együtt hosszú ideig hitted, a kommunizmus felszabadíthatja az alávetettek, kitaszítottak millióit, mindenki számára biztosíthatja az emberhez méltó életet, hogy kiszabadíthatja, felemelheti a nemzetet évszázados lemaradásából" - írja a levélben. Gyurcsány szerint Horn azok közé tartozik, akik megértették, hogy nincs alternatívája a demokratikus Magyarországnak. "Történelmet írtál az 1995-ös gazdaságpolitikai fordulattal, példát mutattál, hogy miként korlátozza magát a kétharmados parlamenti támogatással bíró demokratikus többség. Köszönöm, hogy amikor nagyon kellett, 2006-ban támogattad a kiigazítás és reform politikáját. Az én szememben érdemessé váltál a Köztársaság legmagasabb kitüntetésére, a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjére. Viseld büszkeséggel, méltósággal!" - zárta a levelet.