Lányoknak való most a Balaton

Balaton, meleg víz, Zamárdi, Balatonfüred, strand, fürdés, tó
Vágólapra másolva!
Meleg is, sekély is, mégis elégedettek a balatoni nyaralók. Van, aki szerint ugyan a hőmérséklete már a termálvízét közelíti, papucs nélkül a kövön sétálni szinte égési sérüléseket okoz, igazi hűst pedig inkább a strand zuhanyzóiban találni. Elmentünk megnézni a húgymeleg Balatont.
Vágólapra másolva!

A kánikula várhatóan még legalább négy napig kitart, a városi betontömbök között már elviselhetetlen a hőség, ezért az újabb forró hétvége előtt elmentünk megnézni, érdemes-e a Balatonhoz menekülni. Pénteken délelőtt már tíz óra tájban 32 fok volt a Balaton déli partján, Zamárdiban, a parton éppen csak gyűltek a strandolók, szél híján a szörfösök csupán egyensúlyozgattak a deszkáikon, és a vízi biciklik is árván ringatóztak a tavon. A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki adatai szerint a tó vízszintje átlagosan 71 centis, az átlaghőmérséklete pedig meghaladja a 26 fokot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A galériáért kattintson a képre!

"Alacsony a vízállás, épp csak negyven centi, jó sokat kell sétálni, ha valaki úszni akar" - mondta az [origo]-nak egy középkorú férfi, aki a vízből kifelé jövet épp csak térdig volt vizes, olyan hamar megszáradt. Azt mondta, itt a déli parton jó háromszáz métert kell sétálni ahhoz, hogy úszni is lehessen a Balatonban.

Alig 40 centi a víz Zamárdinál

Ottjártunkkor három idős férfi egymásba karolva, komótosan sétált befelé az alig 40 centis vízben. Ők azt mondták, nagyon jó a víz, és tiszta is, csak nagyon sokat kell gyalogolni, hogy mélyebb legyen. "Az a baj, hogy mindig leengedik a Balatont. Nem kéne, és akkor nem lenne ilyen alacsony a vízszint" - kesergett egyikük, de hozzátette, hogy a hőmérsékletével nincs gondja.

Az alacsony vízállásra panaszkodott egy nagymama is, aki minden évben ide hozza nyaralni az unokáját. "Végül is a gyerekekkel jó az alacsony vízszint, jóval sekélyebb a víz, mint tavaly, de a hőmérséklettel nincs baj" - mondta, miközben úszógumiban ücsörgő unokáját tologatta a vízben. "Sokkal tisztább a víz, mint az előző években, volt olyan év is, amikor a férjem félméteres döglött halat és rengeteg hínárt szedett ki a vízből" - mesélte.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép a galériában!

A Balatonban sétálgató idős urak azt mondták, az északi parton még melegebb a víz, ezért átmentünk Balatonfüredre, megnézni, igazuk van-e. A perzselő hőség így a füredi strandon ért minket, délután fél háromkor a hőmérséklet már elérte a 37 fokot, a Kisfaludy strand bejáratánál kiírt adatok szerint pedig a víz 27 fokos volt. Mezítláb esélytelen volt sétálni a strandon, maximum a füves részeken lehetett gyorsan elgaloppozni a vízig, de a vízbe vezető lépcsők előtti kő rögtön megsüti a lábunkat, amint kibújunk a papucsból.

Egy apuka is csak úgy sürgette a lányait, hogy szaladjanak be a vízbe, hogy meg ne égesse a talpukat a beton. A megkérdezettek szerint azonban mégis kellemes a víz.

Még épp nem termál

"Szerintem csodálatos, nekem éppen ideális a víz is, az idő is" - mondta egy debreceni asszony, miközben a vízben sétált. Két, a parton üldögélő, negyven év körüli nő szerint azonban napközben túl meleg a víz, ráadásul szerinte az idén még az északi parton is sokkal alacsonyabb a vízszint, mint tavaly volt. "Én csak este hat után megyek be úszni, de azt mindennap" - mondta egy veszprémi nő, aki most is csak a barátnője kedvéért üldögélt egy nagy fa árnyékában a strandon.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson!

A parton üldögélő két fiatal fiú szerint viszont nincs baj a vízzel, tiszta is, meg nem is túl meleg. "Messze van még ez a termáltól. Be kell úszni jó messzire, a bójánál már tök jó a víz. Bár a lábam nem fog lefagyni benne" - mondta egyikük. Az északi parton elég pár métert sétálni, és már lehet is úszni, de a víz valóban melegebb, mint a déli parton.

Vitorlásról jó ugrálni

A 37 fokos kánikulában soha nem volt üres a strand közepén lévő szabadtéri zuhanyzó és ivókút sem, hűsölést ugyanis itt inkább találni, mint a Balatonban. "Hát mondjuk ki, most már húgymeleg a víz" - mondta egy tizenhét év körüli srác, aki épp a zuhany alól jött ki.
"Lányoknak való most" - mondta a vízre egy harminc év körüli férfi, aki szerint most már csak akkor lehet élvezni a Balatont, ha valaki egy vitorlásról ugrál be a tó közepén.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

Az itt nyaralók azonban majdnem mindannyian azt mondták, azért mennek a Balatonra, mert még ki tudják fizetni. A déli parton egy sajtos-tejfölös lángos az idén hatszáz forint, egy korsó sör 400, egy limonádé pedig 350 forintba kerül. "Nem vagyunk tipikus magyarok, nem panaszkodunk" - mondta a sátra előtt üldögélő két fiatal srác egyike.