Hülyeségnek tartja a svéd vádat a honvédelmi miniszter

Vágólapra másolva!
A honvédelmi miniszter szerint hülyeség, hogy a Svédországban állatkínzás gyanújába keveredett magyar huszárok kínozták volna a lovaikat. A hagyományőrzőket útnak indító várpalotai polgármester pedig azt mondta, értetlenül áll az állatkínzás vádja előtt.
Vágólapra másolva!

"Hülyeség, az egész, csak nem képzeli, hogy a magyar huszár a saját lovát kínozza" - mondta az [origo]-nak Hende Csaba. A honvédelmi miniszter arra reagált, hogy két hagyományőrző magyar huszárt állatkínzás gyanújával tartóztattak le Svédországban. A politikus hozzátette, hogy tudomása szerint a ló sérülését bekenték valami kencével, attól lett lilás színe, és a túlbuzgó svéd állatvédők arról hitték, hogy bántalmazás nyoma.

A portyát útnak indító Talabér Márta várpalotai polgármester szintén azt mondta, hogy értetlenül áll az állatkínzás vádja előtt, ez a hagyományőrző csapat állítása szerint már Olaszországot és Kazahsztánt is megjárta hasonló körútjaival, és az állatokat mindig sokat pihentetik, különösen ügyelnek az egészségükre, és soha sehol nem vádolták őket állatkínzással.

A polgármester azt mondta, személyesen is beszélt a hagyományőrző csapat vezetőjével, aki a svéd állatvédők túlérzékenységével magyarázta hányattatásaikat, és azt mondta, hogy az egyik ló lábának sérülése miatt már több napja a svéd fővárostól 380 kilométerre fekvő Amal városában várakoztak, és kezeltették az állatot, amikor valaki kihívta a hatóságokat.

A hagyományőrzők Bakonyiporoszkálók.hu címen bejegyzett blogjukon maguk is beszámolnak útjuk történéseiről, és az utolsó, június 29-i bejegyzésben éppen arról írtak, hogy az egyik ló lába beszűrődött. A Lovasok.hu című lovasmagazin szerint a beszűrődés a ló lábának vizesedését és feldagadását jelenti.

Az önkéntes tartalékos huszárok Északi Portya elnevezésű útja áprilisban kezdődött és az eredeti tervek szerint Csepin Péter és Bakó Sándor tízezer kilométert tett volna meg nyolc hónap alatt Észak-Európában lóháton, négy lóval, felszerelésüket lóra málházva, hagyományos huszárviseletben, az út során korabeli körülmények között élve.

Hende Csaba honvédelmi miniszter áprilisban azzal köszönt el a portyától: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs; szerezzenek barátokat a magyar nemzetnek. Talabér Márta, Várpalota polgármestere az északi portya útnak indító ünnepségén a Thury-várban azt mondta: becsüli és értékeli a történelmi hagyományokat ápoló portyások munkáját. Megszállottak, aki életüket a magyar katonai és lovas hagyományok megőrzésének szánták - mondta róluk. Kitartás, elszántság, lelkierő kell egy ilyen hosszú úthoz - emelte ki a polgármester, és arra kérte az indulókat, vigyék messze Várpalota jó hírét.