Foggal-körömmel küzd a kormány az energiaitalosok pénzéért

energia ital, Burn energy drink, taurin, Watt energy drink
Vágólapra másolva!
A kormány egy éven belül harmadszor is újradefiniálná az energiaitalok fogalmát, hogy így próbálja meg elcsípni a chipsadó alól kibújó gyártókat. Az energiaitalosok ugyanis gyorsan reagálnak, és különféle egzotikus vegyületekre cserélik a taurint, a koffeint és minden olyan anyagot, amelyet a kormány meg akar adóztatni.
Vágólapra másolva!

"Az energiaitalok piacán csak egy multinacionális cég fizet népegészségügyi termékadót" - mondta kedden az MTI-nek Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint a gyártók az összetétel megváltoztatásával bújtak ki a fizetési kötelezettség alól. A kormány ezért alig egy éven belül harmadszor is módosítana a tavaly júliusban elfogadott, chipsadónak is nevezett termékadó szabályain.

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott, "az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról" címet viselő salátatörvény egyik rendelkezése megváltoztatná az adóköteles energiaital definícióját, hogy a taurin nevű aminosav nélkül készülő italok is adókötelesek legyenek. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a gyártók az adófizetés elkerülése érdekében elhagyták a taurint a termékeikből.

A parlament egy évvel ezelőtt, 2011. július 19-én fogadta el a népegészségügyi termékadóról (közismertebb nevén chipsadóról) szóló törvényt. Az eredeti jogszabály szerint az a termék számított energiaitalnak, amelynek "hozzáadott koffeintartalma" meghaladta a 10 milligrammot 100 milliliterenként. Az ilyen termékek után literenként 250 forint adót kell fizetni, vagyis egy 2,5 decis doboz után 63 forintot.

Versenyfutás képletekkel

Nem tartott sokáig, hogy a gyártók kicselezzék a törvényt. Az egyik közismert, magyar márka gyártója például már tavaly szeptemberben egy Dél-Amerikában közkedvelt, élénkítő hatású növény, a maté kivonatát, illetve a kakaóban is előforduló, a koffeinhez hasonló teobromint adott a termékhez "hozzáadott koffein" helyett. Ezzel egy rövid időre adómentessé tette azt. Más gyártók zöldtea-kivonatot használtak.

A parlament is gyorsan reagált, és novembertől módosították a törvényt: a jelenleg is hatályos szabály szerint energiaitalnak számít a termék, ha deciliterenként legalább egy milligramm metil-xantint és legalább 100 milligramm taurint tartalmaz. A metil-xantin egy vegyületcsoport, amelybe a koffein, a teában is megtalálható teofilin és a teobromin tartozik. A törvény kimondta, hogy akkor is adóköteles az energiaital, ha a metil-xantint vagy a taurint "a termék valamely összetevője tartalmazza", vagyis a maté- vagy zöldtea-kivonattal nem lehet kibújni a fizetési kötelezettség alól.

A gyártók azonban - mint az Szócska nyilatkozatából is kiderül - kicselezték a tavaly novemberi törvénymódosítást is. Két ismert magyar termék gyártója például kivette az összetevők közül a taurint, helyükre különféle cukorszármazékokat (glükoronolakton és inozitol) vagy egzotikus növények kivonatait tették. A legismertebb nemzetközi márka egy másik gyakori, az élő szervezetekben is előforduló aminosavra, az argininre cserélte a taurint, így szabadult meg az adó hatálya alól.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ebben az energiaitalban nincs taurin, így jelenleg nem kell utána adót fizetni

A parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat megint megpróbálja úgy módosítani a definíciót, hogy az energiaitalok az adó hatálya alá essenek: a módosítás szerint már nem lesz feltétele az adóztatásnak, hogy a termék egyszerre tartalmazzon taurint és valamilyen metil-xantint. Tehát a koffein önmagában is adóköteles, ha száz milliliterenként legalább 15 milligramm van belőle az energiaitalban (általában ennek a kétszeresét használják a gyártók). Erre is igaz lesz, hogy akkor is adóköteles az energiaital, ha "a termék valamely összetevője" tartalmazza a hatóanyagot.

Versenyelőnyben a kóla

"Elvben egyetértünk a kormány céljával, hogy egészségesebb termékek kerüljenek a piacra, de súlyos aránytalanságot látunk a rendszerben" - mondta az [origo]-nak Tóth Eszter, a Hell Energy Magyarország Kft. PR-menedzsere. A cég azt kifogásolja, hogy egy cukrozott üdítőital esetében csak 7 forint az adó literenként, míg az energiaitalokra 250 forint, ami a termék átlagos nettó árának 52 százaléka, pedig szerintük az energiaital semmivel sem károsabb, mint például a kóla.

Tóth Eszter a Hell Energy saját felméréseire hivatkozva azt mondta, hogy már jelenleg is csökken az energiaital-piac, de további 60 százalékkal fog zsugorodni, ha elfogadják a törvénymódosítást, több hazai gyártót is tönkretesznek, amivel csak néhány nagy multi járna jól (a módosítás szerint a decinként 15 milligrammnál kevesebb koffeint tartalmazó termékek, például a kólák üdítőitalnak számítanának, nem energiaitalnak).

Mi van a dobozban?

Arginin - aminosav, amit főleg állati eredetű táplálékok tartalmaznak. Fokozza a nitrogén-oxid-szintézist, ezért javítja a véráramlást és az oxigénszállítást, a cukor felszívódását. Állítólag öregedést lassító hatása is van, illetve testépítők azért használják, mert segíti az izmok regenerálódását.

Damiana (Turnera diffusa) - egy Közép-Amerikában honos növény, amelynek illóolaja állítólag afrodiziákum vagy vágyfokozó. Dizájnerdrogok előállításához is használják, ezért például Louisiana államban 2005 óta be van tiltva a termesztése.

Guarana (Paullinia cupana) - egy Dél-Amerikában honos gyógynövény, termése koffeint tartalmaz, a hatása a kávééhoz hasonló, de hosszabb ideig tart. Számos termék tartalmazza a kivonatát, amelyet sportolóknak és szellemi foglalkozásúaknak ajánlanak.

Maté (Ilex paraguariensis) - dél-amerikai magyal néven is ismert fa, amelynek szárított leveleiből koffeintartalmú, erősen élénkítő hatású teát főznek, amely nagyon kedvelt Argentínában és Uruguayban.

Schisandra (Magnolia vine) - magyarul kínai keserűfű vagy kúszó magnólia néven ismert, a Távol-Keleten őshonos kúszónövény, amelynek bogyóját a hagyományos kínai orvoslás számtalan betegség ellenszereként használja.

Taurin - egy aminosav, amelyet először az ökör epeváladékában mutattak ki. Állati eredetű ételek tartalmazzák, de az emberi szervezet is képes előállítani. Élettani hatása csak részben ismert, de az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a cukor felvételét, ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint.

Milyen hatással van a fiatalokra?

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal februárban adott ki közleményt arról, hogy a 18 év alatti fiataloknál gyakori az energiaital túladagolása. Két hónapon át - tavaly novemberben és decemberben - gyűjtötték az erről szóló adatokat, és ennyi idő alatt 123 fiatal lett rosszul Magyarországon energiaitaltól, 88 százalékuk 18 évesnél fiatalabb fiú volt. A megbetegedők nagyobb része annyit ivott, hogy orvosi ellátásra szorult. Volt köztük, aki három litert egy nap alatt.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter június végén, egy képviselői kérdésre adott válaszában közölte, hogy a kormány már dolgozik azon a módosító javaslaton, amely alapján 18 év alattiaknak ugyanúgy tilos lesz energiaitalt eladni, mint például cigarettát. A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége a reakciójában túlzónak nevezte a tiltást, bár azt elismerték, hogy ezek a termékek nem gyerekeknek valók.

A legtöbb energiaitalban deciliterenként 32 milligramm koffein van, vagyis egy 2,5 decis dobozban 80 milligramm. Egy presszókávéban erősségtől függően 50-100 milligramm koffein van, míg két deci Coca-Cola kevesebb mint 20 milligramm koffeint tartalmaz. Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház orvosa az ÁNTSZ oldalán korábban azt írta, hogy a szakirodalom szerint gyerekkorban a gyerek testsúlyához képest 15 milligramm/kilogramm koffein már mérgező, de a tünetek már 3 milligrammtól érezhetőek.

"A szakirodalom szerint a koffein az egyetlen legális pszichoaktív drog" - írta Vajda Zsolt, aki szerint a koffeinen túl a többi alkotóelem is veszélyt jelent. A taurin a fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. A guaranakivonat a memóriára és a fizikális állapotra hat úgy, hogy ebben is van koffein, és ez hozzáadódik az italban eleve benne lévő mennyiséghez.