9 milliót sikkasztott egy iskola adminisztrátora

Vágólapra másolva!
Jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt vádat emelt a Kaposvári Városi Ügyészség egy helyi nő ellen, aki egy iskola és óvoda könyvelő adminisztrátoraként több mint kilencmillió forintot tulajdonított el - közölte a megyei főügyészség.
Vágólapra másolva!

A 41 éves kaposvári vádlott egy körzeti általános iskola és napköziotthonos óvoda gazdasági irodájában dolgozott. A munkakörébe a pénztárosi feladatok ellátása, a banki átutalások és készpénzes befizetések bizonylatainak rögzítése, valamint a számlák kiállítása és a leltározás tartozott.

A nő a vád szerint a megromlott anyagi helyzete miatt 2009 februárjától valótlan összegű számlákat állított ki, amelyeken a beszedettnél alacsonyabb összegeket tüntetett fel, a különbözetet pedig nem bevételezte az iskola pénztárába, hanem jogtalanul eltulajdonította. A kaposvári nő ezzel a módszerrel 9 361 224 forintot tulajdonított el.
A vádiratban az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, mellékbüntetésként a közügyektől való eltiltást, valamint az elsikkasztott összeg erejéig vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

A Somogyi Hírlap közlése szerint a szentbalázsi oktatási intézmény adminisztrátoráról van szó, aki a beszedett menzapénz egy részét nem tette be a kasszába, és esetenként az iskolai bankszámláról is felvett pénzt. Sárhegyi Judit (Fidesz-KDNP), a község polgármestere a lapnak elmondta, hogy miután napvilágra került az ügy, azonnal megtették a rendőrségi feljelentést, könyvvizsgálatot és belső felelősségi vizsgálatot rendeltek el. "Papíron minden stimmelt: a befizetések, a bizonylatok" - mondta a polgármester, hozzátéve: "a lebukást végül az okozta, hogy a banki kivonatokon a dátumot és az összegeket megváltoztatta az elkövető, ám minden pénzmozgás 16 óra 54 perckor történt. Ez volt a banánhéj, amelyen elcsúszott."