Perelniük kellene a visszahelyezésükért a nyugdíjazott bíróknak

Vágólapra másolva!
Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint még az is értelmezés kérdése, hogy mit jelent egyáltalán az öregségi nyugdíjkorhatár. Azok a bírák, akiket a 62 éves nyugdíjkorhatár miatt küldtek el, már csak a munkaügyi bírósághoz fordulhatnak, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti az érintett jogszabályt - mondta Handó Tünde.
Vágólapra másolva!

Pert kellene indítaniuk azoknak a bíráknak, akik vissza szeretnék kapni korábbi, nyugdíjazás miatt elvesztett állásukat egy esetleges alkotmánybírósági döntés után - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Handó Tünde.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke emlékeztetett: még az is értelmezési kérdés lehet, hogy mit jelent az általános öregségi nyugdíjkorhatár. Handó hozzátette: céljuk eddig is az volt, hogy a jelenlegi jogszabályi keretek között segítsék a nyugdíjba vonuló bírókat, és a szakma ne veszítse el azt a tapasztalatot, tudást, amivel az érintettek rendelkeznek.

Mint mondta, az indítványok arra irányultak, hogy a bírák jogállásáról szóló törvény bizonyos szakaszait semmisítsék meg. "Amennyiben az Ab ezt megteszi, akkor lehet dolgunk, de nem közvetlenül, hiszen az érintett bírók már kézhez vették a felmentési okiratokat, és a hivatalnak a szolgálati jogviszonyukkal kapcsolatban most további teendője nincs" - fogalmazott. Ezzel a kérdéssel a törvényhozásnak kell foglalkoznia, illetve azoknak a munkaügyi bíróságoknak, ahová az esetleges keresetlevelek majd beérkeznek - tette hozzá.

Handó Tünde szerint nagyon sok veszélynek van kitéve a bírói integritás, érintetlenség, feddhetetlenség. Sokszor éri vád a bíróságot az ítélkezésben és az igazgatásban egyaránt. Szerinte sok esetben ezek a vádak és kifogások arra is visszavezethetők, hogy az emberek nem ismerik a rendszer működését, nem tudják, mit jelent egy ítélkezési folyamat, a jogorvoslati rendszer.

"Nyilvánvaló, hogy ha egy felsőbb bíróság nem hozhatna a korábbiaktól eltérő ítéletet, nem változtathatna meg egy alsóbb szintű döntést, akkor nem is volna szükség rá. De a jogállam nem erről szól" - hangsúlyozta Handó Tünde. A kérdésre, hogy vizsgálják-e majd, hogy a jelenleg dolgozó bírák érintettek-e korrupcióban, az OBH elnöke azt válaszolta: az újonnan létrehozandó integritás munkacsoportnak nem ez a feladata, ez rendőrség, az ügyészség és a büntetőbíróságok dolga. "Nem belső ellenőrzési testületet akarunk felállítani, hanem az ellenőrzési folyamatot szeretnénk erősíteni, illetve tisztázni, hogyan lehet a veszélyhelyzeteket kivédeni" - fogalmazott.

Ha korrupciós ügyek előkerülnek, abból le kell vonni a megfelelő tanulságokat - ismerte el. Nagyon fontosnak nevezte, hogy ha hiba történik a rendszerben, akkor nem el kell fordítani a fejünket, és azt mondani, hogy ilyen a mi bíróságunkon nem fordulhat elő, hanem nyíltan szembe kell nézni ezekkel a helyzetekkel, levonni a jövőre vonatkozó következtetéseket és elhárítani a további veszélyhelyzeteket.