Régi gyilkosságok miatt vett őrizetbe öt embert a rendőrség

Vágólapra másolva!
Nagy erőkkel, több helyszínen vett őrizetbe a rendőrség öt embert, akit az 1990-es években elkövetett emberölésekkel gyanúsítanak. Bár az NNI egyelőre nem árult el részleteket, a Heti Válasz szerint az egyik gyanúsított Portik Tamás, az olajügyekben központi szerepet játszó Energol Rt. egykori igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az 1990-es években elkövetett emberölésekkel összefüggésben vettek őrizetbe szombaton több helyszínen összesen öt embert a Terrorelhárítási Központ (TEK), a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) és a Készenléti Rendőrség munkatársai. Az NNI szombat délután kiadott közleménye szerint őrizetbe vett személyekkel szemben emberölés gyanúja miatt folytatnak eljárást, de a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el részleteket.

A Heti Válasz online kiadása szombat délelőtt számolt be arról, hogy a TEK elfogta Portik Tamást, az 1990-es évek olajbotrányainak egyik kulcsszereplőjét, az Energol Rt. egyik alapítóját. A lap információi szerint Portik Tamás ügyét átadták a NNI-nek. Az MTI szerint a férfit Szigethalmon vették őrizetbe.

Portik egy időben a legkeresettebbnek számított a körözött magyarok listáján. Ő volt az olajügyekben állítólag központi szerepet játszó Energol Rt. egyik igazgatója. Az Energol szövevényes ügyének nyomozása 1996-ban kezdődött rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt. Az ügyben 2007-ben született ítélet, de addigra a Portik terhére rótt bűncselekmények elévültek.

Az úgynevezett olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális tevékenysége volt, szerény becslések szerint a kilencvenes években több százmilliárd forint kár érte a költségvetést emiatt. Az olajügyek 1991-1992-ben kezdődtek, de nagyobb számban 1993-tól jelentkeztek. A visszaélések elkövetésére a motorhajtó gázolaj és a háztartási fűtőolaj, a HTO kettős ára teremtett alkalmat. A két termék minőségileg azonos volt ugyan, ám az utóbbit lényegesen olcsóbban értékesítették.