Portikékat is védhették a letartóztatott rendőrök

Vágólapra másolva!
A szombaton elfogott Portik Tamást és társait is segíthették információkkal azok a főrendőrök, akik illegális védelmet nyújtottak V. László vállalkozásainak. Portikhoz ugyanis minden vele kapcsolatos bűnügyi információ eljutott, még mielőtt a hatóságok léphettek volna.
Vágólapra másolva!

"Kőkemény bűnügyi információk" juthattak el a rendőrségi korrupciós ügyben gyanúsított szórakozóhely-tulajdonoson, V. Lászlón keresztül a szombaton elfogott Portik Tamáshoz - írja a Népszabadság. Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. Portikot és négy társát vasárnap előzetes letartóztatásba helyezték.

A Népszabadság rendőrségi forrásból úgy tudja, a rendőrök korábban azért nem mertek hozzányúlni Portikhoz, mert szinte minden vele kapcsolatos bűnügyi információ eljutott hozzá, még mielőtt a hatóságok léphettek volna. Az információkat a lap szerint a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának két vezetője szolgáltatta ki, akiket a korrupciós ügy során másfél hónapja tartóztattak le.

A Portik ellen nyomozó rendőri egységet éppen ezért költöztették ki hónapokkal ezelőtt, "mondvacsinált indokkal" az Aradi utcából. Így ugyanis kikerültek Gulyás Imre, az egyik elfogott rendőri vezető ellenőrzése alól.

Kivárták a megfelelő pillanatot

A Népszabadság szerint Portikra és társaira az elmúlt hónapokban többen is terhelő vallomást tettek, az akcióval azonban meg kellett várniuk, amíg elegendő bizonyíték gyűlik össze V. László és a vállalkozásai számára illegális védelmet biztosító rendőri vezetők ellen.

Az öt férfi ellen az Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt nyomozócsoportja Prisztás József 1996. november 1-jei meggyilkolásával, valamint az 1998. július 2-án az Aranykéz utcában négy ember életét kioltó robbantással összefüggésben nyomozott - derül ki a közleményből. A Terrorelhárítási Központ szombaton több budapesti és vidéki helyszínen, összehangolt akció keretében fogta el őket.