Csatáry miatt nyomasztják Ádert

Vágólapra másolva!
A Simon Wiesenthal Központ nyílt levélben szólította föl Áder Jánost, hogy a nyilvánosság előtt vállaljon garanciát arra, hogy bíróság elé állítják Csatáry Lászlót. Izrael szerint addig kell lefolytatni az eljárást Csatáry ellen, amíg a 97 éves férfi egészséges.
Vágólapra másolva!

Áder Jánoshoz fordult kedden késő este az MTI-hez is elküldött nyílt levélben a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ, kérve a magyar köztársasági elnököt, segítsen abban, hogy "amilyen gyorsan csak lehet", állítsák bíróság elé a 97 éves Csatáry Lászlót, akit a jeruzsálemi intézet "a legkeresettebb náci háborús bűnösnek" nevez.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a nyílt levélben azt írta: 2011 szeptemberében tájékoztatta a magyar ügyészséget Csatáry bűntetteiről és hollétéről abban a reményben, hogy siettetik az ügyet Csatáry korára figyelemmel. Azóta hónapok teltek el, de még hivatalos gyanúsítás sem történt, még Csatáry útlevelét sem vonták be - közölte.

Az igazgató felidézte, hogy a múlt héten újabb adatokat adott át a magyar ügyészségnek Budapesten, de - mint írta - az ügyészségi szóvivő még hétfőn sem utalt arra, hogy "bármilyen elsőbbséget adnának az ügynek, vagy siettetnék, figyelembe véve a különleges körülményeket".

Nem tudják, meddig lesz egészséges Csatáry

"Az idő múlása semmi esetre sem kisebbíti a gyilkosok bűnösségét, nem szabad, hogy az öregkor védelmet nyújtson a holokauszt elkövetőinek" - írta Zuroff. Csatáry jelenleg egészséges, és bíróság elé tud állni, "de ki tudja, milyen hosszú ideig lesz ez így" - tette hozzá.

A Wiesenthal Központ igazgatója arra kérte Áder Jánost, "a nyilvánosság előtt vállaljon garanciát azért, hogy a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezt a bűnözőt bíróság elé állítsák".

Csatáry Lászlónak a Simon Wiesenthal Központ adatai szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.

Náci kapcsolatai miatt utasították ki Kanadából

A legnagyobb brit bulvárlap, a Sun vasárnap jelentetett meg cikket arról, hogy megtalálta Csatáry Lászlót, akit a Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnösének tart. A Sun írása szerint a 97 éves (más források szerint 95 éves) Csatáry több mint 15 ezer zsidó auschwitzi deportálásában működött közre Kassán, és hollétéről 15 évig nem lehetett tudni semmit.

A Sun szerint Csatáry László a háború után elmenekült Kassáról, és a távollétében, 1948-ban háborús bűnök miatt halálra ítélték Csehszlovákiában. A férfi ezután Kanadában telepedett le, új személyazonossággal, és műkereskedőként dolgozott. 1997-ben, amikor a kanadai hatóságok szembesültek náci kapcsolataival, az állampolgárságát visszavonták, Csatáry pedig eltűnt a hatóságok szeme elől.