Nem vihette börtönbe a rendőrség Bándy gyilkosát

Vágólapra másolva!
P. Lászlónak börtönben kellett volna lennie a gyilkosság időpontjában, de nem vonult be. Az ORFK szerint nyolc napig nem intézkedhettek, így a gyilkosság előtt nem vihették börtönbe a férfit.
Vágólapra másolva!

A rendőrségnek az emberölés elkövetésének időpontjáig intézkedési jogosultsága, illetve kötelezettsége nem volt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság azzal kapcsolatban, hogy Bándy Kata gyilkosának, P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie.

Korábban az m1 Híradójában elhangzott: P. Lászlónak július 2-án kellett volna bevonulnia húsz napra a kecskeméti börtönbe, mert nem fizetett meg egy rá kiszabott negyvenezer forintos szabálysértési bírságot. A bűncselekmény július 8-án történt, így P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna ülnie.

A rendőrség közleménye szerint a gyanúsított P. Lászlót engedély nélküli és érvényes gépjármű-felelősségbiztosítás nélküli vezetés miatt negyvenezer forintra büntették, és tíz hónapra eltiltották a vezetéstől.

A pénzbírságot azonban nem fizette be, ezért a bíróság húsz nap elzárásra változtatta át a bírságot. P. Lászlónak július 2-án kellett volna jelentkeznie az elzárás letöltésére, de nem vonult börtönbe. "Az irányadó jogi szabályozás szerint a jelentkezés kijelölt időpontját követő nyolc nap eredménytelen elteltét követően, ügyészi jóváhagyással kerülhet sor elővezetés elrendelésére" - közölte a rendőrség. A gyilkosság hat nap elteltével történt, így a rendőrségnek akkor még nem volt joga intézkedni.

Bándy Kata július 8-án, vasárnap hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőtől, de az otthonába nem érkezett meg. A nő holttestét július 11-én délután találta meg egy férfi a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel közölte, hogy őrizetbe vettek egy 26 éves férfit, aki megalapozottan gyanúsítható Bándy Kata meggyilkolásával, és a férfi beismerő vallomást tett. A Pécsi Városi Bíróság szerdán azt jelentette be, hogy aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt elrendelték a gyanúsított előzetes letartóztatását.