Őrizetbe vették Csatáry Lászlót

Csatáry László, náci nyugdíjas, Jagello utcai lakása, náciellenes demonstráció, The Sun
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette és kihallgatta az ügyészség a 95 éves Csatáry Lászlót, akit háborús bűntettel gyanúsítanak. A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ szerint több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában játszott szerepet.
Vágólapra másolva!

Szerdán hajnalban őrizetbe vette a Budapesti Nyomozó Ügyészség Cs. Lászlót. A 95 éves férfit kihallgatták gyanúsítottként, és kezdeményezik házi őrizetbe helyezését is - közölte a Fővárosi Főügyészség. A Büntető törvénykönyv 165. szakasza alapján háborús bűntettel gyanúsítják. Házi őrizetbe helyezéséről még szerdán dönt a bíróság.

Csatáry az elfogásakor együttműködő volt, nem lepődött meg, készült rá, saját maga által fogalmazott, megírt vallomást adott át az ügyészeknek - mondta el Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész szerdai sajtótájékoztatóján. Az ügyészség szerint Csatáry kézzel írt feljegyzéseit szóban kérdésekre kiegészítette. Ártatlannak vallotta magát, azt hangoztatta, hogy parancsra cselekedett, és a kötelességét teljesítette annak idején.

Ibolya Tibor szerint Csatáryt embertelen bánásmóddal gyanúsítják, ezalatt konkrét személyek 1944-es bántalmazását értik, illetve azt is, hogy nem engedett szellőzőnyílásokat vágatni a marhavagonokon, amelyekbe egyenként 80 haláltáborokba küldött embert zsúfoltak bele.

Korábban ismeretlen címen fogták el

Csatáryt nem a korábban a sajtóban nyilvánossá vált két lakcímén, hanem egy harmadik helyen fogta el az ügyészség - mondta Ibolya Tibor, de közelebbit nem árult el az elfogás helyéről. Csatáry a főügyész elmondása szerint korához képest jó fizikai és szellemi állapotban van. Azt is megjegyezte, hogy az eljárás során kiderült, Csatáry "bizonyos embertársaihoz nem úgy áll hozzá", ahogy az az ügyészség szerint normális lenne.

Elégedettségét fejezte ki Csatáry letartóztatásának hírére a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája. Efraim Zuroff jeruzsálemi irodaigazgató egyúttal a gyanúsított idős korára tekintettel sürgette a magyar hatóságokat, hogy minél hamarabb zárják le a nyomozást, és állítsák bíróság elé Csatáryt. A Wiesenthal Központ adatai szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. Csatáry ezen kívül 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.

Az ügyészség július 9-én döntött arról, hogy Csatáry meggyanúsítható, ugyanaznap hallgatták ki tanúként Efraim Zuroffot. Zuroff tavaly szeptemberben tett feljelentést az ügyben, ezek után kezdett nyomozni az ügyészség. Ibolya Tibor a sajtótájékoztatón többször jelezte: annak ellenére, hogy Zuroff a feljelentés idején jelezte, óvatosan járjanak el, mert Csatáry megszökhet, maga többször is a sajtóhoz fordult.

Az ügyészség szerint Zuroff már áprilisban megszellőztette, hogy folyik a nyomozás, és a múlt héten, kihallgatása után is beszélt erről a sajtónak. Ibolya szerint Zuroff ezzel veszélyeztette a nyomozást, amire többször is felhívták a figyelmét.

Ibolya Tibor a szerdai sajtótájékoztatón jelezte, július 12-én keresték fel az ügyészséget a Sun brit bulvárlap munkatársai, akik közölték, tudják, hol lakik Csatáry, és azt akarták elérni, hogy azonnal letartóztassák. "Természetesen ismertük Csatáry úr összes tartózkodási helyét" - mondta a megbízott főügyész, aki szerint az ügyben eljáró nyomozó ügyész figyelmeztette az újságírókat, hogy tevékenységük veszélyezteti az eljárást. Az ügyészség hétfőn közleményt adott ki, Ibolya szerint ezzel próbálták menteni a helyzetet, és azt akarták elérni, hogy úgy tűnjön: nincs félnivalója Csatárynak, nehogy megszökjön.

Jogsegélyek sora

A szerdai sajtótájékoztatón kiosztott összefoglaló szerint a szeptemberben indult nyomozás során a hó végéig értékelték ki a Zuroff által átadott jórészt angol nyelvű iratokat, októberben állapították meg, hogy a Magyarországon élő Csatáry László azonos a kassai gettó parancsnokával. A hó végére derült ki az is, hogy Magyarországon még nem zajlott eljárás a férfi ellen.

Idén március végére kapta meg az ügyészség az ügyben jogsegély keretében kért szlovákiai iratokat, amelyekből - lefordításuk után - májusra derült ki, hogy a háború után Csatáryt Csehszlovákiában kötél általi halálra ítélték.

Május közepére készült el a jogi elemzés az ügyben, amely megállapította, hogy a csehszlovákiai halálos ítéletet nem lehet elismerni elítélésnek, vagyis Csatáry ellen indulhat Magyarországon eljárás. Az ügyészség tavasszal-nyár elején kért iratokat Kanadától is, hogy kiderüljön, miért utasították ki Csatáryt az 1990-es években az országból, illetve Izraeltől jogsegély keretében kértek segítséget tanúk felkutatásához. Utóbbi még folyamatban van.

A legkeresettebb náci háborús bűnös

Az idős férfi áll jelenleg a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ listájának első helyén: a második világháború idején Kassán volt rendőrparancsnok, és a központ szerint 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tüntettek Csatáry lakása előtt, ahol a Sun brit lap megtalálta a férfit. A képre kattintva galéria nyílik!

Csatáryról vasárnap a Sun brit bulvárlap közölt terjedelmes cikket, amelyben - részletezve az ellene felmerülő vádakat - azt is írták, hogy megtalálták Budapesten az idős férfit, aki, elküldte őket, amikor megpróbálták szóra bírni. A cikk megjelenése utén többen is sürgették a magyar hatóságokat, hogy vonják felelősségre az egykori háborús bűnöst.

A Csatáryról szóló cikkeinket itt olvashatja el.

Biszku-párhuzam

Ibolya Tibor a sajtóban megjelent kritikákra reagálva közölte, visszautasít minden olyan bel- vagy külföldi hangot, amelyek azt sugallják, hogy a Fővárosi Főügyészség bizonyos személyekkel szemben nem kíván eljárni. "El fogunk járni ellenük, ha a törvényi feltételek adottak" - jelentette ki, majd Biszku Béláéval állította párhuzamba Csatáry ügyét, jelezve, hogy ott is hasonló módon zajlik majd az eljárás.

A Biszku-ügyre utalva közölte, jelenleg történész szakértő szakvéleményére várnak. Biszku Béla egykori belügyminiszter ellen az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban vállalt szerepe miatt indítottak eljárást idén februárban.