Régi felfedezettjére bízza a rendőrséget Pintér Sándor

Papp Károly és Pintér Sándor, mellettük Petőfi Attila, Dobson Tibor
Vágólapra másolva!
Az ügyes rendőreit borral jutalmazta, a részegeseket viszont szigorúan megbüntette vidéki kapitány korában Papp Károly, akire Pintér Sándor a napokban bízta rá a rendőrség teljes átszervezését. Pintér még első belügyminisztersége idején figyelt fel a kiemelkedő eredményeket produkáló rendőrre, akinek több okból is hálás lehet a Fidesz.
Vágólapra másolva!

Szigorú, következetes, igazságos, zsigerileg jó rendőrfőnök - így jellemezte több egykori rendőrbeosztottja Papp Károlyt, akit a héten a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztosnak nevezett ki Pintér Sándor belügyminiszter. Papp Károlyt, aki korábban a Készenléti Rendőrség parancsnoka, majd a 2010-es kormányváltás után az ORFK vezetőhelyettese is volt, tavaly hívta a minisztériumába Pintér Sándor.

Meglepő módon viszont akkor nem rendőrségi ügyekért, hanem helyettes államtitkárként a közfoglalkozatásért felelt. Papp Károlynak most viszont a rendőrség szervezetét kell átalakítania. Papp feladata többek között az lesz, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodát és a Készenléti Rendőrséget egybeolvassza, illetve hogy minden járási székhelyen rendőrkapitányságot vagy rendőrőrsöt hozzon létre.

A Belügyminisztérium az [origo]-nak azzal indokolta Papp Károly kinevezését, hogy "az átalakítás olyan mértékű változást eredményez a szervezet életében, hogy a napi működés fenntartása megköveteli a miniszteri biztos intézményét". Példaként említette a minisztérium, hogy "az ORFK a jövőben kizárólag irányítói feladatokat lát el, a végrehajtás a területi szervekhez kerül. Megszűnnek a párhuzamosságok, a korábbinál racionálisabb létszám- és költséggazdálkodás történik".

Kérdésünkre, hogy miért nem az ORFK vezetője irányítja a rendőrség átalakítását, a tárca csak annyit válaszolt: "a miniszteri biztos feladatát az országos rendőrfőkapitánnyal együttműködve látja el". A rendőrség átalakítására rálátó fideszes forrásunk szerint Papp Károly kinevezését az indokolhatja, hogy ő lehet Hatala József országos rendőrfőkapitány utódja.

Hatala József ugyanis jövő februárban 62 éves lesz, ezzel eléri a hivatásos szolgálat felső korhatárát, vagyis nem maradhat rendőrfőkapitány. A Hvg.hu május végén írt arról, hogy Pintér Sándor júliusig lecseréli a főkapitányt, és utódja Papp Károly vagy Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője lehet. A váltás fideszes forrásunk szerint azért nem történt meg, mert a rendőri korrupciós botrány kirobbanása után Pintér "el akarja kerülni a látszatot, hogy a vezetőváltásoknak közük van a korrupciós ügyekhez". A rendőrség átszervezését azonban a forrásunk szerint nem lehet tovább halogatni, és ezt nem akarja Pintér kizárólag a távozó főkapitányra bízni.

Pintér fedezte fel Vas megyében

A Belügyminisztérium arra a kérdésünkre, hogy miért Papp Károlyt bízta meg a rendőrség átalakításával Pintér Sándor, azt válaszolta: "Magyarország belügyminisztere meggyőződött arról, hogy Papp Károly alkalmas a feladat ellátására." Pintér Sándor nemcsak Papp minisztériumban végzett munkáját ismeri, több mint tizenkét évvel ezelőtt találkoztak először. Papp Károly Sopronban kezdte rendőri pályafutását (előtte a soproni határőrségen dolgozott), azután 1993-tól a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadójaként, osztályvezetőjeként, majd vezetőhelyetteseként dolgozott.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Jobb oldalon Hatala József és Papp Károly egy 2010-es sajtótájékoztatón

Egyik volt kollégája szerint Pintér Sándor első belügyminisztersége idején (1998 és 2002 között) Papp elment egy vezetői továbbképzésre, amelyen kiértékelték a résztvevőket. Pintér átnézte az értékeléseket, és mivel Papp kapta az egyik legjobb jellemzést, felajánlotta neki a Fejér megyei rendőr-főkapitányi posztot. "Pintér felfedezte és kiemelte, Papp élete végéig hálás lesz ezért" - mondta a kolléga.

"A rendőri állomány tisztelte Papp Károlyt, sokan még szerették is" - mondta egy Fejér megyei rendőr, aki néhány évig együtt dolgozott Papp-pal. Több egykori kollégája szerint közvetlenebb volt a beosztottaival, például amikor Papp Fejér megyei kapitány vagy később a Készenléti Rendőrség parancsnoka volt, előfordult, hogy a sikeres nyomozást vezető rendőröket személyesen felkereste, és egy üveg borral jutalmazta a munkájukat. Ugyanakkor ha valaki ittasan vette fel a szolgálatot, akkor személyes szimpátiától függetlenül a legszigorúbban büntette meg.

Tetszett a Fidesznek a október 23-i jelentése

Papp Károly Fejér megyei kapitányként 2007-ben országos jelentőségű feladatot kapott: a 2006. október 23-ai rendőri akciók szakszerűségét kellett értékelnie. A Fidesz által keményen támadott, a kormány és az akkori rendőri vezetők által többször megvédett rendőri fellépést az általa készített jelentésben "törvényesnek, de szakszerűtlennek" nevezte.

Az úgynevezett Papp-jelentés szerint - amelyet 2007-ben az [origo] kérésére hozott teljes változatban nyilvánosságra az ORFK - 2006. október 23-án a tömegoszlatáskor sokszor improvizált a rendőrség, helyenként indokolatlan túlerőt alkalmaztak, hibáztak a parancsnokok, az Astoriánál pedig nem vigyáztak kellőképpen a Fidesz-rendezvényen részt vevőkre. A Papp-jelentést a Fidesz üdvözölte, Kontrát Károly jelenlegi belügyi államtitkár közleményt is kiadott arról, hogy a jelentés a Fidesz korábbi állításait igazolja.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Papp Károly és Pintér Sándor

Papp Károly a jelentés elkészítése után a Rebisz (Rendészeti Biztonsági Szolgálat) parancsnoka lett, majd egy évvel később a szervezet átalakítását kellett végrehajtania. A Rebisz ugyanis abban a formájában 2008-ban megszűnt, kikerült a szervezetből az Autópálya-rendőrség és a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat, és a szervezet a régi nevén, Készenléti Rendőrségként működött tovább.

A nemzeti konzultációba is besegített

Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése után Papp Károly még feljebb lépett a ranglétrán: 2010-ben az ORFK rendészeti főigazgatója, egyben a főkapitány helyettese lett. 2011-ben pedig a kormány által szervezett nemzeti konzultáció lebonyolításába is besegített: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter miniszteri biztosnak nevezte ki. Papp a tárca akkori tájékoztatása szerint "az új alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívek előkészítésének, nyomtatásának, postázásának, valamint a már visszaérkezett kérdőívek feldolgozásának, tárolásának és újrahasznosításának a zavarmentes lebonyolítását" felügyelte.

Ezután kérte fel Pintér Sándor közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárnak a Belügyminisztériumba. Habár Papp először foglalkozott a közmunkával, két fideszes polgármester is azt mondta, hogy pozitív meglepetés volt számukra Papp munkája. Az egyik polgármester erre példaként azt mondta: "Nemrég kétszáz közfoglalkoztatottat kértem, ő pedig egy hét alatt elintézte, lepapírozta az egészet. Ez a mai bürokráciában példátlan."