Agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal lány

Balaton Sound nyitónap
Vágólapra másolva!
Agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal lány, aki előtte a Balaton Soundon fesztiválozott. Az ÁNTSZ szerint nem kell járványtól tartani, több megbetegedésről nem tudnak.
Vágólapra másolva!

Kedden agyhártyagyulladásban meghalt egy 17 éves lány. Az elhunyt a megbetegedését megelőző időszakban Zamárdiban, a Balaton Sound fesztiválon tartózkodott - közölte az ÁNTSZ. A lány C-típusú Neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezésben halt meg.

A hivatal szerint szakmailag indokolatlan a rendezvény összes résztvevőjét kezelni, mivel a meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről-emberre. Hozzátették, az elhunyttal szoros kapcsolatba került személyeket felderítették, és kezelték. Csütörtök délig összesen 69-en részesültek megelőző antibiotikus kezelésben. "A Balaton Sound fesztiválon résztvevők körében előforduló további megbetegedésről nincs tudomásunk" - írták.

A betegség jellemző kezdeti tünetei között szerepel a magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség, bőrvérzések. A kórokozóval fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. Megbetegedés esetén viszont annak lefolyása gyors, akár súlyos, életet veszélyeztető is lehet, ezért az időben elkezdett, szakszerű orvosi kezelés mindenképpen szükséges - fogalmaz a közlemény. A betegség védőoltásokkal megelőzhető.