Az LMP vitatja a Közgép-tüntetés utáni bírságot

Vágólapra másolva!
Az LMP szerint a párt politikusai és aktivistái nem követtek el szabálysértést a múlt héten szerdán, a Közgép udvarán tartott demonstráción. A párt úgy véli, nem volt jogalapja a rendőri intézkedésnek, ezért a bírósághoz fordultak. A tüntetésen összesen 26 embert állítottak elő, akik vállalat ellen tüntettek, amely szerintük az oligarcharendszert jelképezi.
Vágólapra másolva!

Nem volt jogalapja a rendőri fellépésnek a múlt hét szerdai, Közgép elleni tüntetésen, ezért nem is követhettek el szabálysértést a résztvevők az LMP szerint. A párt csütörtöki sajtóközleménye szerint ezért a demonstrációban részt vevő LMP-s politikusok és aktivisták kifogást emeltek a bíróságon az ellenük hozott határozat ellen.

Múlt hét szerdán a demonstráció résztvevői lánccal kötözték össze magukat a számos állami megrendelésen dolgozó és szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező építőipari cég, a Közgép udvarán. Összesen 26 embert állítottak elő. A Közgép jogi képviselője az eset után azt mondta, három bűncselekmény miatt tesz feljelentést, és "közérdekű üzem működésének megzavarása miatt" börtönbe is záratná a demonstrálókat. Az LMP-sek azért demonstráltak, mert mint ahogy fogalmaztak: elegük van az oligarcharendszerből, amelynek a Közgép a jelképe.

Az ülődemonstráció résztvevőit végül fejenként 100 ezer forintra büntették, mert a rendőrség szerint szabálysértést követtek el azzal, hogy egy magáncég területén "be nem jelentett" demonstráción vettek részt, és a területet többszöri rendőri felszólításra sem hagyták el.

A demonstrálók jogi képviselője, Schiffer András szerint azonban sem a rendőri felszólítás, sem pedig az eljárás lefolyatása során nem vált nyilvánvalóvá, hogy a rendőrség pontosan mely intézkedést foganatosítja, és így mely intézkedéssel szemben valósulhat meg engedetlenség.

Schiffer szerint emellett a terület elhagyására azonnali határidőt adó birtokvédelmi határozatot az eljárás alá vont LMP-s politikusoknak és az aktivistáknak már az előállítást követően, a rendőri fogdán kézbesítették, így nem volt lehetőségük arra, hogy a határozatban foglaltakat önként teljesítsék.