Csatáry: Papírjaim vannak arról, hogy békén hagynak

Vágólapra másolva!
Hazatelepülése előtt a szlovák és a magyar hatóságoktól is állásfoglalást kért Csatáry László arról, hogy háborítatlanul élhet-e Magyarországon - írja a férfira hivatkozva a Magyar Hírlap. A lap szerint a náci háborús bűnökkel gyanúsított férfinak mindkét országban azt mondták, hogy hazajöhet Kanadából, mert nem vádolják semmivel.
Vágólapra másolva!

Papírjai vannak a háborús bűnök gyanújával őrizetbe vett Csatáry Lászlónak arról, hogy sem Magyarországon, sem Szlovákiában nem vádolják semmivel - nyilatkozta a 95 éves férfi a Magyar Hírlapnak. A férfi, akit szerdán hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség, azt állítja, hogy minden hatóságot végigkérdezett, mielőtt hazatelepült volna Kanadából Magyarországra.

Az ügyészség szerdán jelentette be, hogy őrizetbe vette és kihallgatta Csatáryt, akit a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ eddig a legkeresettebb háborús bűnösnek tartott. Csatáry a második világháború idején Kassán volt rendőrparancsnok, és a gyanú szerint 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. Az ügyészségen azonban a férfi ártatlannak vallotta magát, azt hangoztatta, hogy parancsra cselekedett, és a kötelességét teljesítette annak idején (erről itt olvashat bővebben).

Csatáry a Magyar Hírlapnak azt mondta, készült rá, hogy ki fogják hallgatni, ezért "hónapok óta dolgozott". A gyanúsított előre leírt jegyzeteket vitt az ügyészségre, amelyeket csatoltak is a vallomásához - közölte. A Magyar Hírlap szerint Csatáry azt vallotta, hogy Kassán rendőrfogalmazóként dolgozott, s azért került kapcsolatba a németekkel, mert egyedül ő beszélte a nyelvüket.

Amikor 1997-ben, a Horn-kormány idején hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, illetve folyik-e eljárás ellene - írja a lap. Állítása szerint a negatív válaszok után tért haza, és a dokumentumok ma is a birtokában vannak - tette hozzá.