Több százan várnak a késő vonatokra a Déliben

Vágólapra másolva!
Délre sem állt helyre a vonatközlekedés, a délelőtti sorozatos meghibásodások miatt még kora délután is hatalmas, akár többórás késésekkel indulnak és érkeznek a vonatok a Déli Pályaudvarra. A vasútállomáson többszáz ember várakozik, köztük sok külföldi fiatal, akik a nemzetközi vonatokra várnak. Egy norvég diák felháborodottan, egy angol viszont rezignáltan üldögélt, szerinte Angliában mindig ennyit késnek a vonatok.
Vágólapra másolva!

A reggeli műszaki meghibásodások még kora délután is hatalmas késéseket okoznka a Déli Pályaudvaron. A késéseket az okozta, hogy hajnalban műszaki hiba miatt egy időre teljesen leálltak a vonatok a Balaton déli partján. A Mávinform szerint Szabadbattyán és Nagykanizsa között elromlott a távirányítással működő biztosítóberendezés. Nem sokkal ezután a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon, Tárnok állomáson is elromlott a biztosítóberendezés, amelyet egy fél 8-kor beérkező vonat rongált meg. A hiba miatt itt is leállt a forgalom, és így blokkolta a vonatforgalmat a Balaton mindkét partján. A hibát szintén kijavították reggel, de újabb 70-80 perc késés keletkezett. Az a vonat, amelyik mindkét hiba miatt vesztegelt, közel négyórát késett. A MÁV délelőtt azt ígérte, hogy a forgalom legkorábban a déli órákra állhat helyre.

A Déliben délután egy óra után többszáz utas várakozott a vágányok és a pénztárak közötti területen. A kijelzők alatt öt-hat tucat külföldi fiatal kártyázott és sörözgetett nagy csoportokban a földön ücsörögve. Többségük nemzetközi vonatokra várt, amelyek szintén késtek a meghibásodások miatt: a kijelző szerint például a Ljubjanába induló nemzetközi gyors csak 150 perces késéssel fog indulni, de a vonat még a kijelölt indulás előtt nem sokkal sem volt bent az állomáson.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Szintén nem indult még el délután két óra tájban az 1 óra 13 percre kiírt, de 60 perces késést összeszedő Zárábi vonat sem. Más magyarországi vonatok 40-60 perces késéssel indultak, az érkezők között is volt olyan, ami csak 80-100 perces késéssel futott be. A nagy forgalom és a hosszú várakozás ellenére az [origo tudósítója azt tapasztalta, hogy a várakozók viszonylag nyugodtan várják a vonataikat. Egy közel egy órája várakozó angol lány rezignáltan csak megvonta a vállát, és annyit mondott: Angliában mindig ennyit késnek a vonatok.

Nem volt ilyen megértő az a fiatal norvég férfi, aki gunyorosoan azt mondta: "hát ez teljesen lenyűgöző, bárcsak mindenhol ilyen lenne a vasúti közlekedés!" Ő és a többi várakozó is azt mondta az [origo]-nak, hogy senki nem tájékoztatta őket a késés okáról.