100 ezerbe kerülhet Horthy leöntése

Vágólapra másolva!
A kereki Horthy Miklós-szobor piros festékkel való leöntéséért kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Siófoki Városi Ügyészség az elkövető szentendrei ügyvéddel szemben, pénzbüntetés kiszabását indítványozva a 100 ezer forintos kárért. Erről Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze tájékoztatta az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A Somogy megyei Kereki önkormányzatának képviselő-testülete 2011. október 25-ei ülésén döntött arról, hogy egyik terét Horthy Miklósról nevezi el, majd egy későbbi ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a tér névadójáról egy három méternél nem magasabb, fából készült szobrot állítson az egyik helyi lakos.

A szobrot állító sértett megbízásából faragták ki egy 185 cm magas és 60-80 cm átmérőjű fából Horthy Miklós életnagyságú alakját. A műalkotásnak, műemléknek nem minősülő szobrot 2012. május 13-án avatták fel ünnepélyesen. Előtte a vádlott a Facebookon nyilatkozatot tett közzé, hogy ha felállítják Kerekiben a Horthy-szobrot, akkor ő vörös festékkel le fogja önteni.

Az ügyészség közlése szerint a vádlott 2012. május 15-én éjfél körül megjelent Kerekiben, és mivel elítélte Horthy Miklós kormányzóként kifejtett tevékenységét, illetve történelmi szerepét, a szobrot vörös színű zománcfestékkel, valamint barna színű alapozó festékkel leöntötte, és ecsettel bekente. A szobor felületének döntő hányadát, továbbá a szobor alatt lévő homokkő talpazat egy részét is érintette a rongálás, ennek következtében az alkotás értéke csökkent, esztétikai megjelenése romlott. A vádlott két lapot is akasztott a szoborra "Tömeggyilkos" és "Háborús bűnös" felirattal.

Az ügyészség megállapítása szerint a szobor megrongálásával 100 499 forintnyi meg nem térült kár keletkezett, emiatt a vádiratban pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A vádlott szentendrei ügyvéd, Dániel Péter a Facebook-oldalán fotókkal bizonyította, hogy ő rongálta meg a kereki szobrot.