Sértette a hajléktalanok jogait a kitelepítés

Vágólapra másolva!
Szabó Máté szerint a IX. kerületi önkormányzat szemétként kezelte a hajléktalanok holmiját, amikor felszámolták a kerületben lévő hajléktalankunyhókat. Az ombudsman úgy véli, hogy a telep felszámolása sértette az ott élők emberi méltósághoz való jogát.
Vágólapra másolva!

Az alapjogot sértőnek minősítette az ombudsman a ferencvárosi hajléktalankunyhók lerombolását - közölte az MTI-vel az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken. A biztos szerint a ferencvárosi önkormányzat kellő körültekintés és gondosság nélkül intézkedett a Határ úti erdősávban található "hajléktalantelep" felszámolásáról, az ottani építmények elbontásáról; nem fordított figyelmet az érintettek elhelyezésére, a különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő hajléktalan emberek ingóságait szemétként kezelte.

A közlemény szerint az ombudsman felkérte az illetékes önkormányzatot, hogy haladéktalanul keressen személyre szabott megoldásokat az érintettek számára, illetve a fővárosi kormányhivatalt, hogy soron kívül vizsgálja meg a ferencvárosi önkormányzat intézkedését, majd tegye meg a szükséges lépéseket.

Szabó Máté úgy véli: a hajléktalan emberek alapjogai szempontjából aggályos és megengedhetetlen, hogy hatósági eljárás, köztisztasági vagy éppen kertészeti tevékenység látszatát keltve "takarítják el" viskóikat, és szemétként gyűjtik össze azokat - olvasható a dokumentumban.

Írásos dokumentáció hiányában a biztos szerint nem egyértelmű, hogy a "köztisztasági akció" előtt ki, mikor és miről tájékoztatta a Határ úti kiserdő hajléktalanjait, mennyire voltak informálva a következményekről, a további lehetőségekről. Nem volt érzékelhető az a szükséges és az átlagosnál jóval körültekintőbb bánásmód, amely a több mint tíz éve erdei kunyhókban élő emberek esetében indokolt lett volna.

Elfogadhatatlan, súlyosan sérti az emberi méltósághoz való jogot, hogy miután a hatóságok egy évtizedig megtűrték a telepet, hirtelen még e méltatlan körülményeket nyújtó, de számukra fontos hajléktól is megfosztották az ott élőket.