Rögtön televágja a kannát a kormány által csodált tehén

Mezőfalvai Zrt., Kedves nevű tehén, jubileum, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntőt mond, ilágps-pusztai Tehenészeti Telep
Vágólapra másolva!
Miniszter és államtitkár is köszöntötte hétfőn délelőtt Kedvest, a mezőfalvai tehenet, aki 130 ezer liter tejet adott eddig életében. Az ünnepségre alaposan lecsutakolt szarvasmarhát megtapsolták, felszalagozták, és a miniszter többször is simogatással jutalmazta. A trágyaszagban a tehénlepényt kerülgetve megtudtuk, hogy Fazekas Sándor miniszter kaszált már szénát tehénnek, hogy L. Simon László régóta ismeri Kedvest, és hogy Einstein gondolatai a mezőgazdaságra is érvényesek lehetnek.
Vágólapra másolva!

Kedvesnek, a 12 éves mezőfalvai tehénnek ez a nap is úgy indult, mint a többi. Reggel evett egy kis szénát és száraz lucernát, ivott egy kis vizet, majd készült a reggeli fejésre. Hétfőn reggel is hozta szokásos formáját: húsz liter tejet adott, ami nagyjából kétszer annyi, amennyit társai tudnak.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Kedves 130 ezer liter tejet adott életében. A képre kattintva galéria nyílik!

Kedves megszokott napirendje azonban ezután teljesen felborult: a gondozója alaposan lemosta, lecsutakolta, majd az udvarhoz legközelebb eső tágas karámba vezette. Fél tizenegy körül pedig kíváncsiskodó emberek vették körül, folyamatosan érkeztek fotósok és operatőrök, hogy jobbnál jobb közeliket csináljanak megereszkedett tőgyéről. Kedves először hátrálni kezdett a sok kamerától és embertől, majd pár perc múlva élvezni kezdte a dicsfényt, és többször is szívesen evett-ivott az érdeklődök kedvéért.

Hétfő délelőtt a Mezőfalvai Zrt. tehenészeti telepét öltönyös, nyakkendős férfiak és kosztümös nők lepték el, hogy együtt ünnepeljék Kedvest, az aranytörzskönyves tehenet, mivel 130 ezer liter tejet adott eddig életében. Igaz, ez nem a csúcs - volt már tehén, amelyik 150 ezer litert tejelt -, de az ünnepségre a telep vezetői nemcsak a médiát, hanem a vidékfejlesztési minisztert is meghívták, aki köszöntő beszédet is ígért.


Nézze meg Kedves tehén nagy napját!

Kedves a gondozója szerint nem mindennapi tehén. Kasós Ferenc elárulta, hogy a tehén napi negyven liter tejig meg sem áll, "reggel még hozzá sem érek, rögtön telivágja az ötliteres kannát". A mostani gondozója nem tudja, miért pont Kedves lett a 7177-es sorszámú tehén neve, valószínűleg a szelídsége miatt kapta. "Volt itt régebben egy másik tehén, a Puccos, ő arról kapta a nevét, hogy puccosan viselkedett, kiállításokon is indult" - mondta a gondozó.

Kedves régi ismerőse egy államtitkár

A délelőtti ünnepségre a telep szinte összes dolgozója összegyűlt, zöld overállban várták a pillanatot, hogy végre megtapsolhassák Kedvest. A meghívottak pedig fehér köpenyben és cipővédőben járhatták a telepet, kerülgethették a friss tehénlepényeket, és még pisilő borjakat is kukkolhattak.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

L. Simon László (balról az első) és Fazekas Sándor (balról a második) is ünnepelte

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a vezérigazgatóval és L. Simon László kulturális államtitkárral az oldalán húsz perces késéssel jelent meg a telep udvarán. A miniszter azt mondta az [origo]-nak, hogy azért jött el, mert "Kedves teljesítménye a szakmai hozzáértés és a gondosság jelképe". Ráadásul Fazekas a jelenlétével arra is fel akart hívni a figyelmet, hogy "nemcsak a sportban vannak rekordok, hanem az agráriumban is".

A miniszter később azt is elárulta, hogy van kötődése a tehenekhez: a nagyapja és az apósa is tartott tehenet. A miniszter azonban nem fejte meg egyiket sem, hanem szénát kaszált nekik, és sokszor megetette őket. L. Simon László az [origo]-nak azt mondta, hogy nem kulturális államtitkárként, hanem a körzet egyéni képviselőjeként érkezett az ünnepségre, mert a választókerületében minden fontos eseményre elmegy. L. Simon hozzátette, hogy azért is itt a helye, mert sokszor végigjárta már az üzemet, és régóta ismeri Kedvest.

Einstein-anekdota a trágyaszagban

Az ünnepség elején Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója beszélt. Nevét csak később tudtuk meg egy ott dolgozótól, aki szerint "fölösleges bemutatni, mert mindenki ismeri". Zászlós egy Einstein-anekdotával szórakoztatta a trágyaszagtól fulladozó résztvevőket: elmesélte, hogy Einstein az egyetemi tanítványainak többször is kijelentette, hogy a tudomány exponenciálisan fejlődik, a vizsgán a diákoknak feladott kérdések mégis évről évre ugyanazok voltak.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Megtapsolták, és piros szalagot kapott a nyakába. A képre kattintva galéria nyílik!

Amikor egy tanítványa ezt szóvá tette, Einstein állítólag azt válaszolta: a kérdések a fizikában ugyanazok, a válaszok viszont minden évben egészen mások. Zászlós vezérigazgató szerint ez a kijelentés az agráriumra is igaz, és a Mezőfalvai Zrt.-nél igyekeznek megtalálni évről évre a legjobb válaszokat. Zászlóstól azt is megtudhattuk, hogy a gondos állattartók mindent a megfelelő időpontban tesznek, mert "a jó gazda és a rossz gazda között a különbség egy hét".

Ezután a vezérigazgató átnyújtotta a mikrofont a miniszternek, aki papírból kívánta olvasni beszédét, így nem tudta megfogni azt. L. Simon László rögtön a segítségére sietett, és "én vagyok a mikrofontartó" felkiáltással a miniszter szája elé emelte az eszközt. Fazekas Sándor röviden méltatta Kedvest, majd az állattartó telepeknek kiírt pályázatokról és az EU-s tejkvótarendszerről beszélt.

Kedves szent tehén lesz

Ezután jött el a várva várt pillanat, kivezették Kedvest az udvar közepére, és nagy tapsvihar közben piros szalagot akasztottak a nyakába. A szalagon az szerepelt, hogy "130 000 kg tej termeléséért", mert - mint egy dolgozótól megtudtuk - hivatalosan kilóban mérik a lefejt tej mennyiségét. Kedves nyugodtan fogadta a tapsot, és jól tűrte, hogy Fazekas Sándor többször is megsimogatta, illetve hogy L. Simon László odahajolt, és többször mélyen a szemébe nézett. "Boldog tehén, boldog állat, látszik, hogy jól érzi magát" - méltatta a mikrofonban egy férfi, akit szintén nem mutattak be az újságíróknak.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

"Élete végéig itt járkálhat majd, mint egy szent tehén." A képre kattintva galéria nyílik!

A vendégek ezután megnézhettek néhány istállót, a résztvevőket kalauzoló állattenyésztési igazgató asszony azonban mindenkit figyelmeztetett, hogy a hangos kiabálással romba dönthetjük a napi tejtermelést. "A tehenek stresszesek lesznek, így egy decivel csökken a tejük, ez az istállóban lévő hétszáz állatnál már 70 litert jelent" - mondta az igazgatónő az ezután még csendesebben lépkedő vendégnek.

Közben Kedves visszavonult a helyére az istállóba, és készülődött a délutáni tejeléshez. A gondozója szerint bár sok izgalom érte, le tud fejni újabb 15 litert. Kedves ünneplése a gondozó szerint nem túlzás: sokkal többet teljesített, mint más tehenek. Jutalma pedig az ünnepségen túl is meglesz: "ha egyszer elapad a teje, akkor sem vágják le, élete végéig itt járkálhat majd, mint egy szent tehén".