Egy gyerek fertőzte meg társait Balatonakaliban

Vágólapra másolva!
Calicivírus okozta a megbetegedéseket a táborban, ahonnan 15 gyereket vittek kórházba.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi vizsgálatok eredménye szerint humán calicivírus okozta a megbetegedéseket múlt szombaton abban a balatonakali táborban, ahonnan tizenöt gyereket kellett kórházba vinni hányás és hasi panaszok miatt.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője, Pápai Enikő elmondta: a vírust feltehetően a Dörgicsei úti táborba már betegen érkezett gyerek "hozta magával", és megfertőzte a többieket. Az ilyen fertőzés a nyári hónapokban gyakori - mondta az osztályvezető.

A kétszáz személyes üdülőben már szombaton elvégezték a turnusváltáskor kötelező fertőtlenítést, és kézfertőtlenítőket helyeztek ki, hogy megelőzzzék a calicivírus esetleges továbbterjedését. Ezek használatára a hangosbemondókon keresztül figyelmeztették is a gyerekeket.

A kórházból vasárnap minden gyereket hazaengedtek, nagy részük addig infúziós kezelésre szorult. A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató vasárnap az MTI-nek azt mondta: a vizsgálatok szerint a megbetegedés forrása nem a tábori konyha. Leitold József közölte, hogy a létesítmény konyhájában mindent rendben találtak, ezért nem emeltek kifogást a következő turnus érkezése ellen sem.