Felvesznek vagy sem, este berúgok - így várják a ponthatárokat a Margitszigeten

felvételi ponthatárok, fiatalok várják a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését a Millenáris Parkban
Vágólapra másolva!
Nem volt nagy tömeg kedden délután a margitszigeti felvételi ponthatárváró bulin, az eső elől a legtöbben a szomszédos szórakozóhelyre menekültek. A 18 évesek közül majdnem mindenki biztos benne, hogy valahová azért felveszik, de azért arra is van tervük, hogy mit csinálnak, ha nem sikerül: külföldre akarnak menni. Ha sikerül, fintorogva, de tudomásul veszik, hogy alá kell írniuk a röghöz kötésükről szóló szerződést. Este pedig, akár így, akár úgy, nagy berúgás készül.
Vágólapra másolva!

Már kedden kora délután is kevesen voltak a Margitszigeten rendezett Pont ott partin, ahol koncertek, foci, kosárlabda és felsőoktatásról szóló beszélgetések várták a pontjaikért izguló felvételizőket. Fél hétkor aztán teljesen kiürült az Atlétikai Centrum gyepe, mert elkezdett zuhogni az eső, a diákok visszavonultak a sátrakba, illetve a szomszédos szórakozóhelyre, üresen hagyva az Atlétikai Centrum sarkáben felállított nagy színpadot és kivetítőt. Este nyolckor innen indítja majd el egy gombnyomással a felsőoktatási helyettes államtitkár a számítógépes algoritmust, amely kiszámolja az idei ponthatárokat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Este hétkor az eső elől fedél alá húzódott felvételizők mind arról beszélgettek, hogy ki mit csinál majd, ha sehová nem veszik fel. Az [origo] által megkérdezett diákok többsége ugyanakkor biztos abban, hogy ha ösztöndíjas helyre nem is, valamilyen költségtérítéses képzésre bejutnak. Egy lány, Mirtill, aki az ELTE nemzetközi tanulmányok szakára, illetve a Pázmány Péter Tudományegyetem romanisztika szakára is jelentkezett, azt mondta, biztosan külföldre megy tanulni, ha egyik helyre sem veszik fel. A tucatnyi megkérdezett diák közül csak egy sportszervező szakra jelentkező fiú, Ádám mondta azt, hogy Magyarországon marad akkor is, ha nem veszik fel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az [origo]-nak több diák beszélt arról, hogy bár szeptemberben alá fogják írni a hallgatói szerződést, ezt nem szívesen teszik, és remélik, hogy később érvénytelen lesz a szerződés. Ez arra szolgál majd, hogy gyakorlatilag röghöz kösse a felsőoktatásban végzőket: ugyanis aláírásával vállalják, hogy a diplomázás utáni éveket (az államilag támogatott éveik számának a dupláját) Magyarországon kell ledolgozniuk, különben vissza kell fizetniük a képzésük árát. Két fiú például úgy fogalmazott, nem tartja fairnek a röghöz kötést, ezért remélik, hogy a következő kormány eltörli majd ezt a szabályt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Amikor nem sokkal hét óra után elállt az eső, tudósítónk szerint megint százak jelentek meg a gyepen, akik jelenleg is várják a ponthatárokat.

Az egyik, [origo]-nak nyilatkozó fiú azt mondta, ha kiderül, hogy felveszik, akkor este biztos be fog rúgni. Ha pedig nem veszik fel, akkor "szomorkodik egy picit", és aztán fog berúgni. (A felvételizők véleményéről itt olvashat részletesebben.)