Megint meghosszabbította a Klubrádió frekvencia-engedélyét a Médiatanács

Vágólapra másolva!
Újabb hatvan napra, ezúttal immár tizedik alkalommal ideiglenesen meghosszabbította a Klubrádió 95,3 MHz-es frekvenciára szóló médiaszolgáltatási engedélyét a Médiatanács. A testület már egyenesen "Klubrádió-szabályra" hivatkozva nyilvánított érvénytelennek tizenegy vidéki frekvencia-pályázatot. Az Inforádió a 88,1 MHz-en sugározhat tovább. 
Vágólapra másolva!

A Médiatanács mai döntése alapján összesen tíz médiaszolgáltató köthet ideiglenes médiaszolgáltatási szerződést az általa használt frekvenciára, közöttük a Klubrádió Zrt., amelynek immár tizedik alkalommal hosszabbította meg ideiglenesen 60 napra médiaszolgáltatási engedélyét a testület - közölte szerda esti közleményében a testület.

A Médiatanács két regionális frekvencia mellett további két pályázaton nyertest hirdetett: Budapesten a 88,1 MHz közösségi frekvencián a sugárzási jogért egyedüliként ringbe szálló Inforádió Kft., Szegeden a 95,4 MHz helyi frekvencián pedig a Telekom Kft. nyerte el a médiaszolgáltatási jogosultság lehetőségét.

A testület közleménye szerint a "Klub-szabály" következtében - mely a Klubrádió Zrt. által kezdeményezett korábbi bírósági eljárás követően híresült el ezen a néven - ezen a héten tizenegy vidéki frekvencián kellett érvénytelennek nyilvánítani a pályázatokat. A benyújtott pályázatokon szereplő aláírások részleges hiánya miatt az összes jelentkezőt ki kellett zárni az Ajka 88,8 MHz, a Balatonfüred 91,8 MHz, a Debrecen 92,3 MHz, az Esztergom 98,1 MHz, a Gödöllő 93,6 MHz, a Kaposvár 99,9 MHz, a Keszthely 92,2 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Pápa 92,7 MHz, a Tatabánya 96,7 MHz, és a Veszprém 90,6 MHz hasznosítására kiírt pályázaton.

A Klubrádió korábban vitatta a Médiatanács indoklását, amellyel kizárta a rádiót a 95,3 MHz-es frekvencia pályázatából.

A Médiatanács arra hivatkozott, hogy a pályázó Klubrádió nem írta alá a pályamű lapjait, illetve nem számozta be azokat. A Klubrádió közleményében viszont hangsúlyozza: az ismételt ellenőrzésük megerősítette, hogy az összes lap szabályos aláírást tartalmaz, és az anyag minden lapja folyamatosan számozva van egytől kettőszázharmincötig.

A Fővárosi Ítélőtábla a Klubrádió másik, 92,9 MHz-es frekvenciát érintő perében két hete hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság rendelkezésének egyes részét, és a per újabb tárgyalására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Az eljárást a Klubrádió azért kezdeményezte, mert bár 2010-ben az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) pályázatán elnyerte a 92,9 MHz-es budapesti rádiófrekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést. A hatóság ezt azzal indokolta, hogy a Klubrádió már rendelkezett egy budapesti frekvenciával, a jogszabályok értelmében pedig ugyanazon a területen egy médiaszolgáltatónak nem lehet két hullámhossza.

Az elsőfokú bíróság februárban létrehozta a felek között a műsor-szolgáltatási szerződést. A hatóság ez ellen fellebbezést nyújtott be, kifogásolva a többi közt azt, hogy a bíróság szerinte a Klubrádió keresetétől eltérő tartalommal állapította meg a létrehozott szerződés tartalmát, és a szerződés létrehozásának időpontját sem határozta meg.

A Klubrádió frekvencia-engedélyével kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja.