Birtokba vehette a főváros a CET-et

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla júniusi jogerős ítéletének megfelelően szerdán birtokba vehette az egy éve elkészült, de a beruházás körüli jogviták miatt üresen álló CET Közraktárak Épületegyüttest a Fővárosi Önkormányzat. Az önkormányzat ígérete szerint mielőbb megnyitná a létesítményt és gondot fordít arra is, hogy a CET építésében közreműködő kifizetetlen alvállalkozók hozzájussanak rég várt díjköveteléseikhez.
Vágólapra másolva!

A generálkivitelező, a WHB Építő Kft. a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének megfelelően - a beruházóval, a Porto Investment Hungary Kft-vel szembeni díjvitája miatt - szerda délután 14 órakor lehetővé tette, hogy a Fővárosi Önkormányzat birtokba vegye a CET Közraktárak Épületegyüttest.

Az önkormányzat és a CET-et kivitelező konzorcium képviselői előzőleg jegyzőkönyvben rögzítették megállapodási szándékukat. Az eljárással a Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint megnyílt annak a lehetősége, hogy a főváros a létesítmény építését befejezze, és mihamarabb megnyissa a budapestiek és a Budapestre látogatók előtt. Az önkormányzat a közlemény szerint gondot fordít arra is, hogy a CET építésében közreműködő kifizetetlen alvállalkozók hozzájussanak rég várt díjköveteléseikhez.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június közepén hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Duna-parti CET ügyében.

A hatalmas bálnára emlékeztető, az egykori Közraktárakból kialakított épület körül régóta dúlt a harc a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó Porto Investment között.

Az ítéletteé a bíróság jogerősen is elutasította a beruházók keresetét, hogy a Fővárosi Önkormányzat adja vissza a korábban lehívott majdnem 4 millió euró értékű bankgaranciát. Az ítélőtábla emellett helyt adott az önkormányzat viszontkeresetének is, és kötelezte a Portót, hogy 15 napon belül adja az önkormányzat birtokába a Közraktárak épületegyüttest, vagyis a CET-et.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

A CET-et eredetileg 2010 augusztusában kellett volna átadni. Az épület több mint egy éve lényegében el is készült, de a kivitelező Porto Investment és az önkormányzat vitája miatt nem lehetett még megnyitni, a leendő üzletek bérlői sem tudtak beköltözni. Az épületben tavaly a szolgáltató kikapcsolta az áramot, így a fűtést biztosító hőszivattyús fűtési rendszer sem működik. A bálna üvegtábláinak az illesztéseinél alkalmazott tömítőanyagokat megviselte a hideg, így eresztenek, az épületbe szivárog a víz. Az átadást a Fővárosi Önkormányzat szerint a beruházó, a Porto szerint az önkormányzat hátráltatta.

A Porto Investment közbeszerzési pályázaton nyerte el a beruházás és a PPP-konstrukcióban 25 évre szóló üzemeltetés jogát. 28,4 millió euró hitelt vett fel az MKB Banktól a 30,8 millió eurós beruházáshoz.

A főváros vezetése 2011 januárjában kezdte vizsgálni a beruházást, egyebek mellett kifogásolva a határidő be nem tartását. Miután a beruházó nem fizette meg a késedelmi kötbért - mondván, vis maior esetek hátráltatták a befejezést -, a főváros lehívta a 3,9 milliós bankgarancia teljes összegét. Ezután a beruházó 2011. augusztus 31-én felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződést. A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben zárt ülésen felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a jogi lépéseket a CET beruházója által felmondott szolgáltatási szerződésből származó kárigény per útján történő érvényesítéséhez. Ezután decemberben született meg az első fokú ítélet a bankgarancia ügyében, amely az ítélőtábla keddi döntésével jogerőre emelkedett.

A CET körüli vitákról szóló híreinket itt találja meg.