Magának kedvez Orbán a választási feliratkozással

választások, választási regisztrációról, névjegyzék, diplomás fővárosiak fogják eldönteni a választásokat, illusztráció
Vágólapra másolva!
A jobboldali szavazók nagyobb aktivitása miatt elsősorban a Fidesznek kedvezne az Orbán Viktor által péntek reggel bejelentett előzetes választási feliratkozás. A felmérések szerint elsősorban a nyugati megyékben élők és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők aktívabbak, ami szintén a kormánypárt esélyeit növeli. Külföldön van példa az előzetes regisztrációra, de ott azért alkalmazzák ezt, mert nincs naprakész nyilvántartás a szavazásra jogosultakról.
Vágólapra másolva!

Nehéz megbecsülni a megkérdezett elemzők szerint, hogy végső soron melyik pártnak kedvez majd a legjobban az előzetes választási feliratkozás bevezetése, amelyről Orbán Viktor beszélt pénteken reggel a Magyar Rádiónak adott interjújában. A jobboldali szavazók azonban jelenleg a felmérések szerint aktívabbak, illetve többségében azokban a csoportokban nagy a választási kedv, ahol a Fidesz erős, vagyis a kormánypártok lehetnek a változtatás fő haszonélvezői.

Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádióban jelentette be, úgy alakítanák át a választási rendszert, hogy a jövőben csak az szavazhat majd, aki egy előre meghatározott időpontig feliratkozik a névjegyzékbe. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egy áprilisi országgyűlési választás előtt például februárig lehetne jelentkezni.

Magyarországon eddig az állam maga állította össze a választói névjegyzéket saját adatbázisa alapján. A Fidesz most ezt megfordítaná: a tervek szerint aki a választásokon részt akar venni, annak regisztrálnia kell, a feliratkozást elmulasztó állampolgárok pedig egyáltalán nem szavazhatnak. Orbán Viktor a változtatást azzal indokolta, hogy ha valaki az ország számára egyik legfontosabb döntésben részt kíván venni, akkor "annyit igazán megtehet", hogy a maga részéről a szándékot jelzi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Csak az szavazhat, aki előzetesen feliratkozik

Az idősebb városi diplomások nagy eséllyel regisztrálnak

Arról még egyelőre nem készültek felmérések, hányan iratkoznának fel előzetesen a névjegyzékbe, a közvélemény-kutatások azonban mérik az egyes választói csoportok aktivitását. "A jobboldali szavazók, tehát a fideszesek és a jobbikosok is, az utóbbi időszak adatai alapján elkötelezettebbek, aktívabbak, mint a baloldaliak, vagyis nagyobb eséllyel vennének részt a választásokon" - mondta az [origo]-nak Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője. Egyetértett ezzel László Róbert, a Political Capital választási elemzője, de szerinte a feliratkozást megelőző kampány könnyen mozgósíthatja majd a baloldaliakat is.

Az elmúlt húsz év választási adatai szerint a fővárosban, Pest megyében, illetve a nyugati megyékben a legnagyobb a részvétel egy-egy voksoláson, míg a keleti megyékben, Borsodban vagy Szabolcsban általában kevesebben mennek el szavazni. A baloldal ugyan Budapesten hagyományosan erősebb, de a legmagasabb részvételi arányokat produkáló budai kerületek (I., II., XII. kerület) a jobboldal bázisai.

Az aktivitást a kor is befolyásolhatja. Lánczi Tamás szerint "minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel megy szavazni", a felmérések szerint ugyanis az ötven évnél idősebbek körében a legnagyobb a választási hajlandóság. Lánczi szerint ez kedvezhet a baloldalnak, mert bár a nyugdíjasok körében is a Fidesz a legnépszerűbb, de ebből a csoportból gyűjti a legtöbb szavazóját az MSZP. A Századvég vezető elemzője szerint "minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb hírfogyasztó, annál inkább részt akar venni a közéletben", vagyis a diplomások közül a többség nagyobb valószínűséggel fog regisztrálni. Lánczi szerint ugyanakkor a harminc év alatti diplomások kevésbé aktívak, az életkor itt jobban meghatározza a szavazási kedvet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel megy szavazni

Nem csak a kor, az iskolázottság befolyásolhatja, feliratkozik-e valaki a névjegyzékbe, hanem maga a regisztráció lebonyolítása is - hívta fel a figyelmet László Róbert. A Political Capital elemzője szerint például kevesebb falusi szavazó lehet, ha nem levélben, hanem például csak a járási központokban lehet majd regisztrálni. Szintén az interneteléréssel kevésbé rendelkező kisebb településeken élőket sújthatja, ha elektronikus feliratkozás lesz.

Orbán vetette fel, Balog ellenezte

A Fidesz elnöksége a héten döntött az előzetes választási feliratkozásról, de az [origo] információi szerint tavaly óta zajlik a vita erről. A kérdést korábbi információink szerint maga Orbán Viktor vetette fel tavaly ősszel, de lelkes támogatói között volt Kövér László házelnök, Kósa Lajos, illetve Pokorni Zoltán alelnök is. Az emberi erőforrás minisztérium vezetője, Balog Zoltán viszont, úgy tudjuk, ellenezte a kezdeményezést. A korábbi felzárkóztatásügyi államtitkár azért tiltakozott, mert az előzetes regisztráció részben éppen azokat a jellemzően a legrosszabb társadalmi helyzetben élő rétegeket tartaná távol a választástól, akiknek társadalmi és politikai aktivitása amúgy is alacsony.

Külföldön több példát is találhatunk az előzetes regisztrációra, ezekben az országokban azonban azért van szükség erre, mert - Magyarországgal ellentétben - nincs egységes naprakész állami nyilvántartás. A Fidesz elnöksége korábban a francia modellből indult ki. Franciaországban jelenleg csak az szavazhat, aki regisztrált a névjegyzékben. Ugyanakkor ott - a mostani magyar tervekkel ellentétben - nem kell minden szavazás előtt feliratkozni. Azoknak kell regisztrálniuk, akik a megelőző választás óta betöltötték a 18. életévüket, vagy időközben elköltöztek korábbi lakhelyükről. A franciák a névjegyzékeket évente egyszer frissítik, de ez nem azt jelenti, hogy minden választásnál regisztrációs kötelezettség van, ahogy itthon a Fidesz tervezi: csak az új választóknak és az új lakcímmel rendelkezőknek van teendőjük.

Forrás: MTI/Földi Imre
Vita van arról, kötelező legyen-e a részvétel a regisztráltaknak

Bírság is járhat annak, aki nem regisztrál

Orbán szerint arról folyik még vita, hogy kötelezővé tegyék-e majd a választási részvételt azoknak, akik feliratkoztak. Azokban az országokban, ahol létezik a regisztráció, találhatunk példát arra, hogy bírsággal sújtják azokat, akik nem regisztrálnak, vagy nem mennek el szavazni. Nagy-Britanniában például kötelező feliratkozni a választói ívekre, aki ezt elmulasztja, azt akár ezer font büntetéssel is sújthatják. Minden 16 év feletti brit állampolgárt regisztrálni kell - de szavazni csak 18. évüket betöltők szavazhatnak. A regisztrációs rendszert még 1832-ben vezették be, és eszerint technikailag a családfő vagy a háztartás vezetője a felelős az ott lakó szavazók regisztrációjáért. Ezt 2014-től akarják felszámolni, a rendszer megújítását május elején jelentette be Erzsébet királynő.

Az Egyesült Államokban - egyetlen államot, Észak-Dakotát kivéve - a regisztrációt mindenkinek magának kell intéznie az állami hivatalokban. Az 1990-es években ugyanakkor több könnyítést is bevezettek, hogy növeljék a részvételi arányt: például az iskolákban, a templomokban, a könyvtárakban, illetve levélben is el lehet intézni a regisztrációt. Néhány államban emellett a szavazás napján is lehetővé teszik a regisztrálást.

Ausztráliában minden 18. életévét betöltő állampolgárnak regisztráltatnia kell magát a választásokra, 18. születésnapját követő 8 héten belül, és bírságot szabhatnak ki, ha valaki nem megy el szavazni (hacsak nem mutat be hiteles igazolást a távolmaradás okáról). Szintén kötelező a szavazás Belgiumban, és itt is bírságot kapnak a távolmaradók.

Orbán a hatalmát félti az ellenzék szerint

Az MSZP szerint a Fidesz véget vetne a demokráciának, ha bevezetné az előzetes feliratkozást. Molnár Zsolt szocialista képviselő szerint a Fidesz-KDNP kormánya az ország polgárainak többségét "módszeresen rekeszti ki saját jövője alakításából".

A Jobbik előzetes regisztráció helyett alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogot. Dúró Dóra szóvivő szerint "aki írni-olvasni sem tud, az nem képes arra sem, hogy felelős döntést hozzon az ország vezetéséről".

Az LMP szerint az előzetes feliratkozás bevezetése "elfogadhatatlan a demokraták számára". Karácsony Gergely szerint az előzetes regisztrációval az "ázsiai despota politikáját követő Orbán Viktor" a választók akarata ellenére akar hatalomban maradni. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán fél a hatalom elvesztésétől, és a párt közleménye szerint "miután Magyarországon van folyamatos népesség-nyilvántartás, az előzetes regisztrációnak nincs alkotmányos indoka, az nyilvánvalóan alkotmányellenes".