Áder Jánoshoz fordultak a nyugdíjazott bírák

Vágólapra másolva!
A bírák azt szeretnék, ha a köztársasági elnök visszavonná a felmentésüket. Áder János hivatala már csütörtökön közölte, hogy erre nincs lehetősége a köztársasági elnöknek.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnöktől kérik felmentésük visszavonását nyugdíjazott bírák abban a levélben, amelyet pénteken adtak át a Sándor-palotában - közölte az MTI-vel az egyik érintett bíró, Sándor Zsuzsa. Elmondta: a levelet 112 bíró írta alá, köztük tucatnyi olyan, a menesztett kollégáival szolidaritást vállaló aktív bíró is, akit személyében nem is érint az ügy. Számos távollévő bíró közvetlenül a Köztársasági Elnöki Hivatalnak (KEH) küldte el az általa aláírt levelet.

"A felmentő határozat olyan közjogi aktus, amely az Alkotmánybíróság határozata következtében közjogilag érvénytelen" - írták a levélben.

A KEH csütörtök este azt közölte: az államfőnek nincs lehetősége a felmentő határozatok megváltoztatására, összhangban a bírák nyugdíjazásának alkotmányellenességét kimondó alkotmánybírósági határozat indokolásában foglaltakkal.

Az Alkotmánybíróság által visszaható hatállyal megsemmisített szabályok a korábbi, nyugdíjkorhatárhoz kapcsolódó kötelező felmentést 70 évről 62-re szállították le, s ez a következő években fokozatosan emelkedett volna 65 évre.