Nem veszik komolyan Orbán meredek kijelentéseit a fideszesek

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett kormánypárti képviselők egyike sem tudta igazán, hogy mire gondolhatott Orbán Viktor, amikor egy csütörtöki rendezvényen arról beszélt, hogy "reméli, a demokrácia helyett nem kell kigondolni más típusú politikai rendszereket". A megkérdezettek költői túlzásnak, illetve szónoki lendületnek tudták be a miniszterelnök mondatát, és biztosak benne, hogy a magyar demokrácia nincs veszélyben.
Vágólapra másolva!

Költői túlzásnak, illetve viccnek gondolták az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők Orbán Viktor csütörtöki kijelentését, amelyben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) folytatott konzultáció tanulságait összegezve az európai gazdasági folyamatokkal összefüggésben a miniszterelnök azt mondta, reméli, hogy "a demokrácia helyett nem kell kigondolni más típusú politikai rendszereket, amelyeket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kelljen vezetni".

"Fogalmam sincs, hogy mire gondolhatott, nem voltam ott, de nyilván csak egy költői megfogalmazás volt" - mondta a kormányfő kijelentéséről Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, mondvacsináltnak nevezve egyúttal, hogy az újságírók felkapták a mondatot, hiszen Orbán Viktor szerinte "nyilvánvalóan nem arra gondolt, hogy Magyarországon kellene a demokrácia helyett másik rendszert bevezetni". A frakcióvezető állítása szerint egyébként korábban soha, semmilyen fórumon, illetve négyszemközti beszélgetésükkor nem hallott ilyesmit a miniszterelnöktől.

Nem hallott korábban hasonló gondolatot Orbán Viktortól az [origo] által megkérdezett többi kormánypárti politikus sem, még azok sem, akik a kormányban vagy a pártban betöltött tisztségüknél fogva a frakcióüléseken túl is kapcsolatba is kerülnek a kormányfővel.

"Tény, hogy meredeken hangzik elsőre, de szerintem nem kell komolyan venni, Viktor hajlamos a beszédeiben a túlzásra" - mondta például egy ismert fideszes politikus, aki jó kapcsolatot ápol a miniszterelnökkel. Hasonlóra utalt a pártszervezésben aktív frakciótársa is, emlékeztetve, hogy Orbán Viktor "szónoki lendületből" többször tett már olyan kijelentést, amelyről '"utóbb kiderült, hogy nem kellett volna messzemenő következtetéseket levonni belőle".

Fotó: Mudra László [origo]

Egy szabadságát éppen külföldön töltő képviselő, aki az [origo]-tól hallotta, hogy mit mondott a miniszterelnök azt mondta, hogy "meg van lepve", de szerinte biztosan nem Magyarországra gondolt a kormányfő, Orbán Viktor demokratikus elkötelezettsége szerinte ugyanis megkérdőjelezhetetlen.

Olyan képviselő is akadt, aki bár rádiókban vagy híradókban sem hallotta a kijelentést, biztos benne, hogy Orbán Viktor csakis viccnek szánhatta a dolgot.

Több képviselő azzal hárította el a kérdéseinket, hogy "csakis Orbán Viktor adhat rá választ, hogy mire gondolt". A miniszterelnök sajtófőnökét ugyanakkor hiába kértük, hogy fejtse ki, milyen új gazdasági és politikai rendszerre is célzott a kormányfő, Havasi Bertalan az [origo]-nak mindössze annyit válaszolt, hogy "a miniszterelnök beszédében egyértelműen és közérthetően fogalmazott."

A pontos idézet:

"Csak a vak nem látja, hogy olyan mélységű áterendeződés történik most a világgazdaságban és azon belül az európai kontinensen, amely következményeiben és súlyában - habár jellege más - nyugodtan összevethető az 1990-es nagy átalakulással." "Akkor új politikai és gazdasági rendszereket kellett fölépíteni. Egyelőre most még nem kell új politikai rendszereket fölépíteni, de föl kell építeni új gazdasági rendszereket Közép-Európában, és reméljük a Jóisten megsegít bennünket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú politikai rendszereket, amelyeket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kelljen vezetni" - mondta.


Orbán Viktor legutóbb 2009 szeptemberében tett nagy felzúdulást kiváltó kijelentést a hazai demokratikus berendezkedéssel kapcsolatban. A konzervatív értelmiség hagyományos kötcsei találkozóján elhangzott, de csak fél évvel később ismertté vált okfejtésében Orbán Viktor arról beszélt, hogy "megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg. (....) Ehelyett (...) létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz a nemzeti ügyek megfogalmazására".

A kormánypártok ez év februárjában tartott, Egerbe kihelyezett ülésszakindító frakcióülésén a miniszterelnök az [origo] korábbi információi szerint arról számolt be a képviselőknek, hogy "működik a centrális erőtér" vagyis a Fidesz nagyjából végzett azokkal az alkotmányos és pénzügyi berendezkedést érintő változtatásokkal, amelyek hosszú távon elmozdíthatatlanná teszik a pártot, illetve megkötik az esetleges későbbi utódai kezét a kormányzásban.