Tisztáznák, mit tudtak a magyar hatóságok Csatáryról

Vágólapra másolva!
Ki kellene vizsgálni, hogyan fordulhatott elő, hogy 15 éven keresztül élhetett Magyarországon a háborús bűnök elkövetésével vádolt Csatáry László - vetette fel a Népszabadságban Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogi szakértő. A szakember szerint a magyar hatóságoknak ismerniük kellett a Kanadából kitoloncolása miatt 1998-ban hazatelepült Csatáry ügyét.
Vágólapra másolva!

Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogi szakértő szerint tisztázásra vár, milyen felelősség terheli a magyar állam különböző szerveit azért, mert a háborús bűnök elkövetésével vádolt kassai gettóparancsnok, Csatáry László gond nélkül hazatelepült Kanadából, és tizenöt éven át háborítatlanul élt Budapesten - írja a Népszabadság. Gellért szerint ez azért is furcsa,mert kanadai kiutasításának idején a kanadai sajtó Csatáry ügyétől volt hangos, ennek híre biztosan eljutott Magyarországra is.

Gellért Ádám hónapokon keresztül végzett levéltári kutatásokat az ügyben. Azt mondta, miután 1948-ban Kassán halálra ítélték, Csatáry a tengerentúlra menekült. 1955-ben megkapta a kanadai állampolgárságot. Montrealban élt, egészen addig, amíg 1996 októberében a kanadai hatóságok "állampolgárságtól való megfosztási eljárást" indítottak ellene. Ekkor - felesége betegségére hivatkozva - Torontóba költözött. Kanadában azét indult ellene az eljárás, mert hamis adatokat szolgáltatott háborús tevékenységével kapcsolatban: eltitkolta a kassai deportálásokban betöltött szerepét.

A bizonyítási szakasz 1997. július végén kezdődött volna. Gellért Ádám szerint kanadai felkérésre Kassán Ján Santa kerületi ügyész 29 tanút hallgatott ki, a hatóságok pedig vélhetően Magyarországon is tanúkihallgatásokat terveztek tartani az ügyben. A tárgyalás előtt két héttel azonban Csatáry ügyvédjein keresztül arról értesítette a kanadai szövetségi bíróságot, hogy nem terjeszt elő érdemi védekezést. Így 1997. augusztusban megfosztották állampolgárságától.

A nemzetközi jogász szerint a kanadai ügyészek az egyszerűbb megoldást választották, ennyi adalék bőven elég volt a kitoloncoláshoz, a háborús bűntettekkel kapcsolatos eljárást feltehetően ezért nem folytatták le. Amikor 1997. október elején a kanadai hatóságok kézbesíteni szerették volna Csatárynak az országból történő eltávolításáról döntő bírósági idézést, lánya nyitott ajtót, és azt mondta, apja Európába költözött.

Gellért Ádám közölte, nem lehet ismerni a Csatáry visszatelepedésével kapcsolatos eljárás iratait, de feltételezhető, hogy a Külügyminisztériumnak voltak információi. A kanadai sajtó majd egy éven keresztül számolt be az ügy részleteiről, de Budapestnek a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül is tudomást kellett szereznie arról, hogy Csatáryt mivel gyanúsítják. A jogász szerint alapos, minden érintett állami szervet bevonó vizsgálatnak kell kiderítenie: miként fordulhatott elő, hogy Csatáry 15 éven keresztül háborítatlanul élt Magyarországon - olvasható a Népszabadságban.