Új bíróhoz került S. Ábel ügye

Vágólapra másolva!
Új bíróhoz került a lövöldözésre készülő egyetemista, S. Ábel ügye, ezért elhalasztották a végéhez közeledő ügy szeptemberre tervezett tárgyalását. S. Ábel a gyanú szerint 22 embert akart megölni még 2010 februárjában, de a lövöldözés előtt elfogták.
Vágólapra másolva!

Új bíróhoz került a 22 rendbeli emberölés előkészületével vádolt S. Ábel elsőfokú büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken - közölte Futó Barnabás ügyvéd szerdán. A másfél éve kezdődött büntetőper bizonyítása már a végéhez közeledett, ám most a szeptemberre kitűzött tárgyalást az új bíró elhalasztotta, és majd hivatalból jelöl ki másik határnapot.

A vádirat szerint a fiatal joghallgatóban évekkel ezelőtt, a finnországi, németországi és egyesült államokbeli iskolai mészárlások hatására merült fel, hogy fegyvert szerez, és az egyetemen annyi diákot öl meg, amennyit csak tud, majd végez magával is.

A 2006-tól elfogásáig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanuló S. Ábel részletes tervet dolgozott ki, belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén legálisan lőfegyvert vásárolt, és azt tervezte: valamelyik nagy bevásárlóközpontban lelő legalább huszonkét embert, hogy minden egyes életévéért egy-egy ember életével álljon bosszút. A vádlott a tervezett mészárlást nem hajtotta végre.

Nem fogják megismételni az egész eljárást

Futó Barnabás szerdán elmondta: a bíróság tájékoztatása szerint a büntető tanács eddigi elnökének áthelyezése a bíróváltozás oka. Arra a kérdésre, hogy mindez jelentős késedelmet okoz-e, a szakember elmondta: a jelenlegi szabályok szerint ilyen esetben már nem kell feltétlenül megismételni az egész eljárást, de az iratok ismertetése kötelező, ami önmagában is több tárgyalást vehet igénybe.

S. Ábel a rendőrségen még részletesen beszélt a tervezett cselekményekről, később már tagadta bűnösségét, és úgy vélte, hogy nyomozati vallomása nem is használható fel ellene. Az elmeszakértők közül volt, aki teljesen beszámíthatónak tartotta, de volt olyan is, aki szerint csak korlátozottan képes felismerni tettei társadalomra veszélyességét, ez pedig jelentős enyhítő körülmény lehet majd a büntetéskiszabásnál.

Somogyi Ábel elfogását követően egy év nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, illetve volt az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben is, de háromnegyed éve szabadlábon védekezhet.