Ezren a jobbikos megmozduláson Devecserben

Vágólapra másolva!
Jobbik-megmozdulás volt Devecserben, a párt képviselője, Ferenczi Gábor a halálbüntetés mellett szónokolt. Kővel megdobták.
Vágólapra másolva!

A halálbüntetés visszaállítását követelte Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője a párt vasárnapi megmozdulásán Devecserben, amelyen a képviselő becslése szerint mintegy ezren vonultak fel.

A Jobbik és több jobboldalú radikális szervezet részvételével megtartott Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért elnevezésű demonstráció a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak.

Ferenczi Gábor a vörösiszap-katasztrófáról ismertté vált, alig ötezer lakosú Devecserben a demonstráció kezdetén arról beszélt: céljuk nem az etnikai alapú megkülönböztetés, inkább békét, rendet, biztonságot szeretnének Devecserben. "Élni és élni hagyni egymást ezen a településen, ezt kérjük cigány honfitársainktól" - tette hozzá. A képviselő a devecseri rendőrőrs megerősítését kérte, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több és brutálisabb bűncselekmény történik az országban. Kijelentette: követelik a halálbüntetés visszaállítását, "hogy kellő visszatartó erő legyen ezeknek a bűncselekményeknek a visszaszorítására, megelőzésére."

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke arra biztatta a jelenlévőket, hogy ne hagyják el az országot, szülőföldjüket, ne hagyják magukat elüldözni.

A beszédek után a tüntetés résztvevői Devecser utcáin vonulva megálltak annál a háznál, ahol a rendezvényre okot adó vita és verekedés július végén kirobbant.

A rendőrség a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni. Egy alkalommal dobálásba bonyolódtak a helyiekkel, melynek során Ferenczi Gábor is megsérült a homlokán, egy kővel megdobták