Több mint ötven üdülőt vett át az állam

Vágólapra másolva!
Bár tavaly augusztus végén még szabadult volna az állam az üdülőitől, mára a többszörösére duzzadt a számuk, miután a kormány nemcsak iskolákat és kórházakat vett át az önkormányzatoktól, hanem nyaralókat is - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A kormány nemcsak iskolákat, kórházakat és kulturális intézményeket vett át a sokmilliárdos adósságtól fulladozó megyei önkormányzatoktól, hanem üdülőket is. Ezáltal 13-ról 58-ra nőtt a számuk, így faházas nyaralóteleptől luxusvillákig terjed a lista, amelyről válogathatnak a kormánytisztviselők - írja hétfői számában a Blikk.

Tavaly Lázár János, a Fidesz akkori frakcióvezetője még arról beszélt, hogy semmi szükség arra, hogy középvezetők kormányzati üdülőkben pihenjenek. Lázár a magas üzemeltetési költségekre és a rossz gazdasági helyzetre hivatkozott, a 13 ingatlan fenntartására ugyanis tavaly több mint 600 millió forintot költött az állam.

Lázár javaslatából végül nem lett semmi, a "kormány gondoskodni kíván a tisztviselők kedvezményes pihenéséről" - indokolt Navracsics Tibor közigazgatási miniszter.

"Továbbra is azt az álláspontot képviselem, hogy ezeket az állami üdülőket értékesíteni kell. Addig, amíg ez nem történik meg, gyerekek üdültetésére kell használni" - mondta most a lapnak Lázár János, akit azóta kineveztek a Miniszterelnökséget vezető államtitkárrá.

Néhány szigorúan zárt üdülő kivételével már nemcsak a minisztériumi vezetők és az apparátus tagjai nyaralhatnak az üdülőkben, hanem külsősök is. Igaz, nekik a kormánytisztviselőkhöz képest többet kell fizetniük. "A kormány-tisztviselői üdülési díjak mintegy 25 százalékkal kedvezőbbek a kereskedelminél" - tájékoztatta a Blikket az állami üdülővagyon-fenntartó cég, a Human-Jövő 2000 Kft.

Az üdülővagyont szociális célokra is hasznosítják, kétmilliárd forint értékben 75 ezren nyaralhatnak rászorultsági alapon a félszáz ingatlan valamelyikében.