Kémjáratokat indít a BKV a kábeltolvajok ellen

Vágólapra másolva!
Különleges festékanyaggal vonják be a rézkábeleket, és éjjelente sűrítik a "kémjáratokat", hogy minél több akadályt gördítsenek a kábeltolvajok elé - mondta a Magyar Nemzetnek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Vágólapra másolva!

"Nem elég a fémtörvény őszre tervezett módosítása, a közszolgáltatóknak egyedi azonosítóval kellene ellátniuk a köztárgyakat" - mondta a Magyar Nemzetnek Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke.

A BKV-nak az az utóbbi években több mint félmilliárd forintos kárt okoztak a kábeltolvajok. A vasúton és a távközlési cégeknél országszerte alkalmazott vezetékekkel ellentétben a BKV tápkábelei szigeteletlenek, és általában vastagabbak. Ezért könnyebb az értékesítésük, hiszen nem kell leégetni a szigetelést. Egyméternyi BKV-vezeték is több mint két kilogramm.

A legfrissebb fővárosi intézkedések között szerepel, hogy éjjelente sűrítik a "kémjáratokat", és mind több szakaszon üzemel riasztórendszer. A vezetékek feszültségmentesítését elektrotechnikai, a tartóoszlopokat pedig mechanikai módszerekkel védik.

A BRFK a Magyar Nemzetnek nem erősítette meg a Blikk távol-keleti maffiáról szóló információját, azt, hogy akár "nemzeteken átívelő bűnszervezet" állhat a háttérben.