Fél Budapestet lezárják a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
A belvárosban nehéz lesz autóval közlekedni az augusztus 20-ai ünnepségek miatt Budapesten, sok helyen forgalomkorlátozásra, útlezárásokra kell számítani, és az sem mindegy, hol parkolunk.
Vágólapra másolva!

Jelentős forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-i ünnep idején a Szent Jobb-körmenet, a vízi és a légi parádé, valamint a tűzijáték miatt a fővárosban. Sok utcát lezárnak, és több helyen megállási tilalom lép életbe - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A Bem rakpart - Lánchíd utca - Clark Ádám tér térségében zajló programsorozat miatt vasárnap déltől kedd hajnalig le lesz zárva a Lánchíd és az alagút. Vasárnaptól kedd reggel fél ötig nem lehet közlekedni a Bem József rakparton a Bem József tér és Jégverem utca között, a Lánchíd utcában, illetve vasárnap déltől a budai alsó rakpart Halász utcai felhajtóján. A Fő utcára ezen időszakban a Batthyány tér felől a Ponty utcáig csak célforgalomban lehet behajtani, a Clark Ádám térig terjedő szakaszt szintén lezárják, a Batthyány tér és a Csalogány utca között két irányban haladhat majd a forgalom.

Lezárják a Kossuth teret a tisztavatás főpróbája miatt vasárnap este fél 6 és fél 8 között, majd a zászlófelvonás miatt hétfő reggel 6 órától 11 óráig. A vízi és a légi parádé, majd a tűzijáték miatt hétfőn 9 órától kedd hajnalig megállási tilalomra és lezárásokra kell számítani a Szent Gellért rakparton, a Döbrentei téren, és a budai alsó rakparton az Üstökös utca és a Rákóczi híd között.

Forrás: BKK
A BKK által közölt térkép a lezárásokról

A tűzijáték idején, hétfőn 17 órától várhatóan éjfélig le lesz zárva a budai oldalon a Duna és a Petőfi híd - Irinyi József utca - Karinthy Frigyes út - Móricz Zsigmond körtér - Villányi út - BAH-csomópont - Alkotás utca - Krisztina körút - Vérmező út - Margit körút - Bem József utca - Tölgyfa utca - Margit híd által közrefogott terület. Pesten a Duna és a Margit híd - Szent István körút - Nyugati tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Múzeum körút - Kálvin tér - Üllői út - Ferenc körút - Petőfi híd által közrefogott területen lesz lezárás, így lezárják a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is.

A zónát határoló utakon lehet majd közlekedni, kivéve a Margit hidat, amelyet lezárnak a tűzijáték idejére, a megnövekvő gyalogosforgalom miatt időszakosan a Petőfi hidat is lezárhatják.

Pesten a Szent Jobb-körmenet miatt a szentmise idején hétfőn 14 órától 20 óráig le lesznek zárva a Szent István-bazilika két oldalán lévő utcák, a Szent István tér, valamint a Hercegprímás utca József Attila utca és Arany János utca közötti szakasza. A körmenet útvonalát - az Október 6. utca, a Sas utca, a Hercegprímás utca, a Nádor utca és a József Attila utca egy-egy szakaszát - várhatóan 17.30-kor zárják le. Ezekben az utcákban megállási tilalom lesz érvényben vasárnap este 8 órától kedd hajnalig.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Széchenyi István téri parkolójában megállási korlátozás lesz érvényben hétfőn 8 órától kedd reggel fél 5-ig. A vízi és a légi parádé miatt további megállási tilalmak és lezárások várhatók a Széchenyi felső rakparton, a pesti alsó rakparton a Margit híd és a Közraktár utca között, a Március 15. téren és a Belgrád rakparton.