Szemétvita robbant ki Vácon

Vágólapra másolva!
Jogi lépéseket helyezett kilátásba a Vácon szemétszállítást végző Remondis Kft. ellen a város vezetése, mert a polgármesteri hivatal szerint a cég szabálytalanul elvitte a külterületekről a konténereit, amelyek helyén szemétkupacok halmozódtak fel. A cég szerint jogszerűen jártak el.
Vágólapra másolva!

A váci önkormányzattal évek óta szerződésben álló Remondis Kft. megsértette az önkormányzat rendeletét, amikor - a szemétszállítási díj emelésének elutasítására hivatkozva - elvitte a konténereit, és azokat többszöri felszólításra sem helyezte vissza - közölte a polgármesteri hivatal a város hivatalos honlapján.

A város önkormányzata augusztus 15-én megbízást adott a Váci Városfejlesztési Kft.-nek a konténerek helyén kialakult hulladékdombok felszámolására (az MTI információi szerint ez már meg is történt), de a kényszerű helyzet miatt valószínűleg jogi lépésekre lesz szükség a zavartalan hulladékkezelés biztosítása érdekében.

Tartozásra hivatkoznak

Szloboda Gyula, a Remondis Duna Kft. ügyvezetője elismerte, hogy Vác külső részeiről valóban elvitték a 15 darab, egyenként 4 köbméteres konténerüket, mert több vitás kérdésben sem tudtak megegyezni a helyi önkormányzattal. Tavaly jelezték például, hogy a költségeik felét kitevő ártalmatlanítási díj megduplázása miatt az önkormányzattól nekik járó szolgáltatási díjat emelni kellene, de erre a városvezetés nem volt hajlandó. A cég ráfizetését növelte, hogy 2012-től az önkormányzat közvetlen lakossági számlázásra kényszerítette a céget, bár ezt nem írták bele pótlólag a két fél közötti szerződésbe - tette hozzá a cégvezető.

Szloboda elmondta azt is, hogy a papír- és egyéb járulékos költséget, valamint az egyre több nem fizető lakó okozta anyagi hátrányukat erőteljes spórolással, illetve elbocsátásokkal igyekeztek ellensúlyozni, de eljutottak teljesítőképességük határáig. Mivel a külterületeken lévő konténerek környékére illegálisan lerakott havi több tíz tonna hulladékot is saját költségükön kellett elszállítaniuk, kezdeményezték a házhoz menő szolgáltatásra való áttérést, amit az érintett 300 család is szívesen vett volna, de az önkormányzat ebbe sem egyezett bele - fogalmazott a cég ügyvezetője. Közölte azt is, hogy a város jelenleg körülbelül 30 millió forinttal tartozik a Remondisnak, így - tekintettel az összes előzményre - több hónapos huzavona után a cég "egyoldalú döntéssel" elvitte a külterületekről a konténereit, és ezekben az utcákban is házhoz jár a szemétért. Az illegálisan lerakott hulladékdombok eltüntetése a város önkormányzatának a feladata és költsége - mondta Szloboda.