Kósa: Nem látunk más eszközt a voksolás lebonyolítására

Vágólapra másolva!
Technikai kérdésnek tartja az előzetes választási feliratkozást Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Heti Válasznak azt mondta, az eljárás senki választójogát nem korlátozza. Szerinte az eddigi és az új rendszerben is három aktust jelent a választás az embereknek.
Vágólapra másolva!

"A feliratkozás technikai kérdés, nem érinti a választás alapjogát. Sokat gondolkodtunk, nem láttunk más eszközt a voksolás lebonyolítására" - mondta a Heti Válasznak Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke arra a kérdésre, hogy miért van szükség a választás előtti regisztrációra.

A politikus a véleményét azzal indokolta, hogy a korábbi választási rendszerben nyolcmillió választásra jogosult volt, ám 2014-ig egymillió választópolgár problémáját kell megoldaniuk. "Egyik részük olyan új magyar állampolgár, aki még sosem élt Magyarországon" - fogalmazott Kósa. A másik csoportba szerinte az a 300-400 ezer ember tartozik, akik külföldön dolgoznak, nem használják magyar értesítési címüket, ezért egy választás előtt nem lehet őket elérni.

Három-három

"Még dolgozunk a javaslaton, de fontos hangsúlyozni, az eljárás senki választójogát nem korlátozza indokolatlanul. Pusztán arról lesz szó, hogy a négyéves ciklusban egyszer be kell ballagni a hivatalba, vagy feladni egy levelet" - mondta a polgármester. Arra a felvetésre, hogy a regisztrációt elmulasztó polgár nem büntetheti meg a politikusokat, Kósa azt felelte, a feliratkozott választó azonban ezt megteheti. "Olyat is láttunk már, hogy közvetlenül a választás után derült ki: a miniszterelnök a Kárpátok James Bondjaként kém volt, vagy a másik miniszterelnök csődbe hazudta az országot. Akkor sem lehetett korrigálni" - közölte a politikus.

Szerinte korábban egy választás során háromszor kellett cselekedniük a polgároknak, volt ajánlószelvény, első és második forduló. Az új rendszerben lesz feliratkozás, ajánlószelvény és egy választási forduló, tehát Kósa szerint így is három aktusban kell részt venniük a választóknak.

Óva intik Orbánt a bizonytalan választók kizárásától

Az [origo] információi szerint még az igazságügyi tárca munkaanyaga is alkotmányellenesnek és a választójog aránytalan korlátozásának tartja a Fidesz elnökségének tervét, amely szerint a választók csak személyesen vagy meghatalmazott útján vetethetnék fel magukat a választási névjegyzékbe. A lépésre az előzetes választási feliratkozás miatt van szükség, ami a KIM jogászai szerint ugyancsak alkotmányellenes. Az [origo]-nak nyilatkozó szakértők szerint nemcsak az Alkotmánybíróság, hanem az Európai Bíróság előtt sem védhető a korlátozás. A lépés ráadásul diszkriminatív is, a külföldön szavazók a koncepció szerint ugyanis levélben és elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül is voksolhatnának.


A gazdaság helyzetéről Kósa azt mondta, a kormány megállította a süllyedést, most pedig a gazdasági teljesítmény fokozására és a foglalkoztatás növelése a cél. (A múlt héten megjelent legfrissebb GDP-adatok alapján recesszióba süllyedt a magyar gazdaság.) A politikus szerint bár a GDP fontos mérőszám, korántsem mindegy a mögötte álló valóság. Példaként felhozta, hogy a román GDP nagyobb a magyarnál, de Romániában az IMF előírásai miatt mérsékelték a köztisztviselők fizetését. Szerinte ilyen áron, esetleg a nyugdíjak csökkentésével a magyarok nem szeretnék a GDP növelését elérni.