Csillogó unikornis őrjíti meg a kisiskolások szüleit

Vágólapra másolva!
Egy egyszerű, középkategóriás tanszercsomagot 8-12 ezer forintból lehet összeállítani, a tornazsákra 5-10 ezer forint közötti összeget kell költeni, a tankönyvcsomag pedig 6500 forintnál kezdődik. A szülők akár harmincezer forintot is elkölthetnek gyerekeik beiskolázására, még akkor is, ha a legolcsóbb termékeket választják. Igazán nagy gondban azok lesznek, akiknek a gyereke beleszeret valamelyik vagány iskolatáskába.
Vágólapra másolva!

Vékony pénztárcájú szülők rémálma lehet az a rózsaszín, strasszkövekkel kirakott, 3D-s unikornist ábrázoló díszítéssel ellátott iskolatáska, amelyet az egyik Budapest belvárosában működő papírboltban találtunk, amikor elmentünk feltérképezni, mennyibe kerülhet a tanévkezdés. Míg az unikornisos csodatáska a kislányok álma lehet, addig az iskolába készülő fiúk valószínűleg bármit megadnának a pókemberes vagy a vagány, feketelovagos táskáért. A szülőknek azonban jó mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha azt szeretnék, hogy gyerekük rózsaszín unikornissal vagy Pókemberrel a hátukon virítson, ugyanis egy ilyen iskolatáska száz forint híján 33 ezer forintba kerül.

Mindkét iskolatáskához kapható színben és mintában passzoló tolltartó is, darabja hatezer forintért. Ez így együtt 39 ezer forint, és akkor még a kötelező tanszercsomag egy darabját sem vettük meg.

Iskolánként eltérő lehet, hogy pontosan mire van szüksége egy kisiskolásnak, de az elsősöknek biztos, hogy mindenképp kell majd papírból készült óra, dobókocka, dallamfüzet, színes ceruza, gyurma és legalább tíz darab különböző füzet, például vonalas és négyzetrácsos is, a hajtogatáshoz való origamipapírról, a hurkapálcáról és a kétféle ragasztóról nem is beszélve.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Képünk illusztráció

A belvárosi papírboltban 110 forintnál kezdődött a legolcsóbb, kisméretű füzet, de találtunk négyszáz forintosat is. A vízfestékek ára hatszáz és kétezer forint között mozog, filctoll is van kétezerért, a legdrágább körzőkészlet pedig akár az ötezer forintot is elérheti. Ezek alapján az [origo] becslése szerint, ha mindenből a legdrágábbat vesszük, akkor a tanszercsomag ára a 100 ezer forintot is eléri.

Füzetet 30 forintért is lehet kapni

Aki spórolni szeretne, jobban teszi, ha a hipermarketeket veszi célba. Iskolatáskát már 1000-1300 forintért lehet venni a Tescóban és az Auchanban is, igaz, nem csillogós, és nem pókemberes. Kisméretű, A5-ös füzetet már 30 forintért is lehet kapni, bár a megkérdezett szülők azt mondták, próbálnak középkategóriás termékeket vásárolni. Az egyik fővárosi Auchanban egy apuka kétségbeesett tekintettel mászkált az írószerek között miközben a feleségével telefonált. "Én már csak a véletlenül elfelejtett dolgokat veszem meg. Húszezret már elköltöttünk, még itt fogok hagyni egy ötezrest, az biztos" - mutatott a bevásárlókocsijára két telefon között.

Kérdésünkre egy gyáli anyuka, akinek most negyedik osztályba megy a kislánya, azt mondta, 12 ezer forintot költött az iskolakezdési csomagra, úgy, hogy mindenből a legolcsóbbat vette, és voltak olyan tanszerek, amelyek tavalyról megmaradtak, így idén nem kell újat venni belőle. "Annyi volt a könnyebbség tavalyhoz képest, hogy idén nem kellett venni iskolatáskát meg tolltartót, mert ezekből két éve középkategóriásat vettünk, és még bírják" - mondta. Hipermarket helyett inkább a helyi papírboltban vásárolt, mert hamar összeállítják a csomagot.

Forrás: MTI
Képünk illusztráció

"Másodikos lesz a lányom, és már rájöttünk, hogy a legolcsóbb színes ceruzákat pillanatok alatt elfaragja a gyerek, ezért a drágább, ötezer forintosat vettük meg, ami egész évben kitart" - mondta egy másik, Dunaharasztiban élő anya, aki nem szívesen veszi meg a legolcsóbb termékeket, mert hamar tönkremennek. Mindketten azt mondták az [origo]-nak, hogy iskolatáskából, tolltartóból és tornafelszerelésből érdemes középkategóriásat venni.

A IV. kerületben van olyan általános iskola, amely előre leadta a tanszercsomag listáját egy papírboltba, ahol összeállítva vehetik meg a szülők. Az egyik anyuka, akinek most lesz elsős a gyereke az [origo]-nak azt mondta, nagyon örül a lehetőségnek, mert így nem kell a tanszerek után rohangálnia, ráadásul egységes lesz a csomag, és a szegényebb gyerekek nem fognak a drágább füzetekért sóvárogni, ha látják, hogy mindenkinek egyforma van. Mindenből középkategóriás termék van a csomagban, amely végül így nyolcezer forintba került.

Van remény olcsó, de menő táskára is

A belvárosi papírboltban 10 ezer forint alatt nem találtunk iskolatáskát, és a hipermarketekben is hasonló áron lehet vásárolni jobb minőségűnek tűnő táskákat. Rózsaszín barbis és pókemberes hátizsák már 15 ezer forintért van az Auchanban, ránézésre nehéz volt eldönteni, hogy ezek mitől rosszabbak, mint a belvárosban talált 33 ezresek. Ötezer forintért lehet kapni akciós micimackós táskát, ezerkétszázért pedig Hello Kitty-s tolltartót is.

A tanszercsomag azonban még nem elég a tanévkezdéshez, a könyveket is meg kell venni. Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint ma az általános iskola első és ötödik évfolyamán átlagban 6500 forint egy könyvcsomag ára, a nyolcadikosoké pedig 10 ezer forint körül van. A Nemzeti Tankönyvkiadó honlapján található első osztályos alaptankönyvcsomagok ára összetételtől függően 4450 és 7360 forint között mozog.

Forrás: MTI/Balaton József
Képünk illusztráció

Az Árukereső.hu legutóbbi felmérése szerint az internetezők arra számítanak, hogy az idén átlagosan 26 900 forintot költenek iskolakezdésre, a tavalyi 25 800 forinttal szemben. Tanszercsomag vásárlásakor a válaszadók fele elsősorban a minőségre figyel, másik fele pedig a leginkább az árra. Tavaly még jóval többen voltak azok, akik a minőségre helyezték a hangsúlyt. A tavalyi eredményekkel összehasonlítva a felmérés szerint 10 százalékkal nőtt azok aránya, akik számára a tornafelszerelés vásárlásakor döntő szempont az ár.

Az [origo] által megkérdezett szülők szerint tornacipőből nem érdemes gagyit venni, mert hamar tönkremegy, ezért ebből is a középkategóriásat célozták meg. "Mi inkább a decathlonosat vettük meg, talán az valamivel tovább bírja" - mondta a dunaharaszti anya, aki szerint öt és tízezer forint közötti összegbe kerül a komplett tornazsák, fehér pólóval, sötét sorttal, illetve hosszú alsóval, valamint tornacipővel együtt.

Az iskolásoknak ünneplő ruhára is szükségük van, amely cipővel együtt szintén öt és tízezer forint közötti összegbe kerülhet. Az [origo] becslése szerint egy elsős kisiskolás tanévkezdése a legolcsóbb tornazsákkal, tanszercsomaggal és tankönyvcsomaggal együtt eléri a harmincezer forintot. A szülőknek azonban ehhez még hozzá kell számolni az ízlés szerint választott iskolatáskát is.