Rajong Orbánért a svéd Jobbik

Vágólapra másolva!
Követendő példának tartja az Orbán-kormány kulturális működését az egyik szélsőjobboldalinak tartott svéd párt. A párt egyik vezetője szerint olyan elveket fogalmaz meg a magyar kormány, amelyek a nemzeti identitás megőrzését szolgálják, és erre Svédországban is szükség lenne.
Vágólapra másolva!

Pozitív példaként emlegette a svéd szélsőjobboldali párt az Orbán-kormány magyarországi kulturális tevékenységét. A Sverigedemokraterna (SD) szerint az Orbán-kormánynak konkrét kulturális céljai vannak, amelyek a nemzeti identitás megőrzését szolgálják - írja az Euractiv portál.

Patrik Ehn, az SD egyik vezetője szerint az Orbán-kormány következetesen halad az útján, ezáltal az üzleti vállalkozások vezetőinek el kell gondolkodniuk azon, hogyan tudnak együttműködni ezekkel a célokkal.

A szélsőjobboldali SD önmagát svédbarát pártként definiálja, a párt a 2010-es választásokon jutott be először a svéd parlamentbe. A párt sikerét a nemzetközi média legtöbbször a skandináv országokon végigsöprő bevándorlóellenes hangulattal magyarázza. Az Euractiv emlékeztet, hogy az új médiatörvény miatt, valamint kulturális ügyekben is élesen bírálták a magyar kormányt az Európai Unióban.