Szigorít a kormány a Bándy Kata-ügy miatt

Vágólapra másolva!
A Bándy-gyilkosság is közrejátszott abban, hogy a Belügyminisztérium szigorította a szabálysértési elzárások végrehajtásáról szóló rendeletet. A korábbi nyolc helyett öt nap után elő kell vezetnie a rendőrségnek azt, aki nem vonul börtönbe. A pécsi bűncselekmény elkövetőjének börtönben kellett volna lennie, amikor gyilkolt, de a rendőrök csak két nappal ezután vezethették volna elő.
Vágólapra másolva!

Egy módosított belügyminisztériumi rendelet szerint csütörtöktől a korábbi nyolc napról öt napra csökkentették az elkövető elővezetésének elrendelését szabálysértési ügyekben - közölte a Belügyminisztérium. "Szigorúbb szabályok vonatkoznak a szabálysértési eljárás során az elzárás büntetésnek, valamint pénzbírság, helyszíni bírság, illetve közérdekű munka helyébe lépő elzárásnak a végrehajtására" - áll a csütörtöki közleményben.

Mint írták, Pintér Sándor belügyminiszter a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel folytatott konzultáció után és Polt Péter legfőbb ügyész véleményét kikérve "az elkövető elővezetését - amennyiben az elkövető az elzárás végrehajtásának megkezdésére a megjelölt napon, a felhívásban meghatározott büntetés-végrehajtási intézetben nem jelent meg - a büntetés megkezdésére kijelölt naptól számított ötödik napon rendeli el". Korábban, több mint tízéves joggyakorlat szerint, ez az idő nyolc nap volt.

Az Indexnek nyilatkozó belügyminisztériumi forrás szerint "a jogszabály megalkotása összefügg a meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata ügyével". A fiatal nő megölésével gyanúsított férfinak a gyilkosság idején ugyanis börtönben kellett volna lennie, a gyilkosság idején azonban nem járt le a nyolcnapos határidő.

A gyilkossággal gyanúsított P. László még 2010 októberében jogosítvány nélkül vezetett egy kötelező biztosítás nélküli autót, ezért tíz hónapra eliltották a vezetéstől, és megbírságolták. A bírságot nem fizette be, ezért idén április 10-én elzárásra ítélték. Július 2-án kellett volna bevonulnia letölteni a büntetését, de a rendőrség csak július 10-én vezethette volna elő, amikor Bándy Katát már megölte.