Csőddel riogat az esztergomi polgármester

Vágólapra másolva!
Tétényi Éva polgármester szerint Esztergom fizetésképtelenné válhat szeptember 30-án, ha a város nem kap állami segítséget. A képviselő-testület  jövő kedden rendkívüli ülésen tárgyal a város helyzetéről.
Vágólapra másolva!

"Szeptember végén vagy az adósságrendezésben jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyeket utalja az önkormányzat, mivel minden nem finanszírozható. A várt 1 milliárd 152 milliós bevétellel szemben 1 milliárd 650 millió forintos azonnali kiadás áll, tehát valami teljesíthetetlen lesz" - közölte pénteken Tétényi Éva, Esztergom polgármestere.

A városvezető közleményéből kiderül az is, hogy jövő keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol "az önkormányzat testületének többségét adó Meggyes-csoport dönthet arról is, hogy betartható egyezségek kötésére újabb adósságrendezést indít-e, vagy végre hajlandó a tárgyalásos konszenzuskeresésre".

Szinten mindenki hiányzott a tárgyalásról

Tétényi csütörtökön egyeztetett volna a képviselő-testület tagjaival, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, illetve a várost finanszírozó bankok képviselőivel, a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőivel, de az egyeztetésen főleg civilek mentek el.

A Fidesz-frakció csütörtökön közölte, arra kérték a polgármestert, hogy rendkívüli ülést hívjon össze, amely döntés esetén kedvezően befolyásolhatja a város helyzetét. Ennek elmulasztásával a polgármester szerintük megsértette az önkormányzati törvényt, ezért a kormányhivatalhoz fordulnak jogorvoslatért. A fideszes politikusok úgy vélik, a polgármester önhatalmúlag indított adósságrendezési eljárást a város ellen, miközben az összes tartozásnak még két százaléka sem volt esedékes, és több megoldás mutatkozott a probléma kiküszöbölésére.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az ügyről elmondta, a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata. "Érvényes önkormányzati döntések képviselő-testületi ülésen születhetnek, azonban az aggályos, hogy a polgármester nem arra az időpontra és nem azokkal a napirendi pontokkal hív össze ülést, mint amit a kezdeményezők jogosan kértek" - mondta a kormánymegbízott. Az MTI megbízható forrásból csütörtök délután úgy értesült, hogy a város számlavezető bankja levélben értesítette a polgármestert, addig nem vesz részt a tárgyalásokon, amíg az önkormányzat nem hoz döntést az állami kamattámogatás igényléséről és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtható segítség igénybevételéről. Korábban a képviselő-testület Esztergom 2012-es költségvetését 1,1 milliárd forintos hiánnyal fogadta el, amely abból származik, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét.