Letörte a gigabírságokat a fideszes lobbi

múdosul a KRESZ, Kresz-módosítás, hirdetés egy BKV busz oldalán a Ferenciek terén
Vágólapra másolva!
A korábban morgolódó fideszesek javaslatai alapján a kormány megfelezte, 50 ezer forintra csökkentette a piros lámpán áthajtók büntetését, és az eddigi 30 ezer helyett 10 ezer forintos bírságot kaphat az, aki tiltott helyen áll meg. Az eddigi 300 ezer helyett már csak 60 ezres bírságtól kell tartania annak az autósnak, aki pirosban áthajt a vasúti átjárón. A bírságokat mérséklő kormányrendelet a KRESZ-t is több ponton átírja. Nem lesz kötelező elsősegélydobozt maguknál tartani az autósoknak, de a balesetet szenvedett autósokon muszáj lesz segíteni.
Vágólapra másolva!

A korábbi százezer forint helyett ötvenezres bírságot kaphat az az autós, aki áthajt a piros lámpán - ezt is tartalmazza a kormány által elfogadott új rendelet, amely több szabálysértésnél is jelentősen csökkentheti a kiszabható büntetések összegét. Az autósoknak az új szabályok szerint kevesebbet kell fizetniük, ha rossz helyen állnak meg, rossz irányba hajtanak be, vagy például átmennek a lezárt vasúti átjárón.

Az eddigi, idén áprilisban életbe lépett bírságokon azért változtatott a kormány, mert több - a törvényt korábban elfogadó - fideszes képviselő is fellázadt a magas bírságok ellen. A fideszes képviselők nyíltan támadták a büntetések magas összegét, Pintér Sándor belügyminiszter viszont folyamatosan ragaszkodott a magas bírságokhoz, mert szerinte azoknak elrettentő erejük van.

A Fidesz-frakció viszont még tavasszal úgy döntött, csökkentik a magas bírságok összegét, és a képviselők létre is hoztak egy ezzel foglalkozó munkacsoportot. A csoportot vezető Bíró Márk fideszes parlamenti képviselő a javaslatok kidolgozása után azt mondta, hogy a büntetési tételeket a közlekedésre nem veszélyes szabálytalanságoknál a mostani büntetés kétharmadára és egyötödére szeretnék csökkenteni.

Közlekedési vétségA bírság új összege
Áthajtani a piros lámpán50 ezer forint
Átmenni tilosban a vasúti átjárón60 ezer forint
Tiltott helyen megállni10 és 20 ezer forint
Tiltott helyen várakozni10 ezer forint
Tiltott helyre behajtani30 ezer forint
Autópályán a leállósávban menni100 ezer forint

A Magyar Közlönyben kihirdetett rendeletből kiderült, hogy valóban jelentősen csökkentették a bírságok összegét. Ha például egy autós tiltott helyen várakozik, akkor az eddigi 30 ezer harmadát, 10 ezret kell fizetnie. Ha az autópályán egy sofőr a leállósávban halad, 150 ezer helyett 100 ezret kell fizetnie, ha pedig csak indok nélkül megáll a leállósávon 50 ezer a büntetése (az eddigi 100 ezer helyett).

A legnagyobb engedményt a vasúti átjáróknál szabálytalankodó autósoknál tette a Fidesz. Ha egy autós nem áll meg a vasúti átjáró előtt, az eddigi 100 ezer helyett mindössze 30 ezres bírságra számíthat. Az áprilisi rendelet szerint 300 ezer forint volt a büntetése annak, aki pirosban ráhajtott a vasúti sínekre. Az új javaslat szerint ennek az ötöde, 60 ezer forint a bírság.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nem büntethet a rendőr, ha nincs elsősegélydoboz

A kormány nemcsak a bírságok összegét csökkentette, hanem több ponton módosította a KRESZ-t is. Már most augusztusban hatályba lépett a várakozási tilalom enyhítése: nem lehet megbüntetni azt az út menti ház előtt parkoló autóst, aki a ház tulajdonosától engedélyt kapott a megállásra. Az új szabályok szerint az autósoknak kötelező megállniuk és segíteniük, ha balesetet vagy kigyulladt kocsit látnak - akkor is, ha semmi közük a balesethez. A módosított rendelet szerint az autósoknak nem kötelező elsősegélycsomagot maguknál tartaniuk. Vagyis a rendőr nem büntethet meg senkit egy rutinellenőrzésnél, viszont felelősségre lehet vonni a sofőrt egy balesetnél, ha nincs nála csomag.

Szeptembertől lép életbe az a pont, hogy "tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni". Ez azt jelenti, hogy tilos lesz lézerblokkolót használni az autóban. További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó úgynevezett biztonsági folyosó szabályozása. Ha figyelmeztető jelzéssel közlekedő jármű, például mentő, rendőr vagy tűzoltó érkezik, a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.