Megsérült gát miatt menekülnek a hurrikán sújtotta területekről

Vágólapra másolva!
New Orleans gátjai kiállták a trópusi viharrá szelidült Isaac hurrikán próbáját, de a környező településeken komoly károk keletkeztek. Egy megsérült gát miatt több települést még mindig katasztrófa fenyeget, ezért újabb tömeges kitelepüléseket kezdtek az USA déli részén.
Vágólapra másolva!

Mintegy 60 ezer ember kitelepítését rendelték el csütörtökön Louisiana és Mississippi államban, mert átszakadhat a Tangipahoa-tó duzzasztógátja, amelyet az Isaac trópusi vihar okozta nagy esőzések megrongáltak. A két állam hatóságai az alacsonyan fekvő települések lakosságát evakuálják a Tangipahoa-folyó mentén.

A gátra nehezedő nyomást megpróbálják a víz átszivattyúzásával enyhíteni és egyúttal lyukat fúrnak a falba, hogy a vizet az erdőségek felé tereljék. Mississippi állam rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős hatósága szerint kevéssé valószínű, hogy katasztrófa következne be a New Orleanstól 161 kilométerre északra található gátnál.

Az Isaac messze maga mögött hagyta New Orleanst, amelynek több milliárd dollárból kiépített új védrendszere kiállta a vihar próbáját. A város körüli, a gátakon és a védőkapukon kívüli települések azonban megsínylették a trópusi vihart, amely egy időre hurrikánná erősödött.

A legrosszabbul Plaquemines megye járt, ahol a több mint 3,5 méteres ár településeket öntött el, és ahol emberek tucatjait kellett a tetőkről menteni. Ők rendszerint azok közé tartoztak, akik nem tettek eleget az evakuálási felszólításnak.

A vidék házait csütörtökön a nemzeti gárda katonái járták végig, segítségre szorulók után kutatva. A mentésben a megjavult időjárási viszonyoknak köszönhetően ezúttal már helikopterek is részt vehettek. A műveletekben eddig a gárda 5800 tagja vett részt, de létszámuk hamarosan 8000 főre bővülhet.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont csütörtök délután azt jelentette, hogy az Isaac középpontja 45 kilométerre volt az észak-louisianai Monroe várostól, és óránként 9 kilométeres sebességgel haladt Arkansas felé. Péntek éjjelre valószínűleg eléri Missouri államot. A szél sebessége ugyan már csak 64 kilométeres, de a csapadék mennyisége továbbra is jelentős, ami a Mexikói-öböl partvidékén végzett pusztítás után enyhülést hozhat a Középnyugat régóta szárazságtól szenvedő államainak. Addigra a vihar várhatóan úgynevezett "trópusi depresszióvá" szelídül.

Az olajtársaságok csütörtökön megkezdték az Isaac okozta, vélhetően nem jelentős károk felmérését, és a vihar enyhülése nyomán megkezdődött a személyzet visszatérése az olajfinomítókba és a fúrótornyokba. A Tudor, Pickering, Holt & Co. elemzői szerint a természeti csapás várhatóan nem okoz "tartós zavarokat" az energiapiacokon. Az amerikai kormány közölte, hogy csütörtökön a Mexikói-öböl partvidéke olajlétesítményeinek 95 százaléka nem üzemelt.