Az azeri elnök személyesen felügyelte a kiadatási tárgyalásokat

2012.09.01. 20:15

"Magas szintű tárgyalásokat" folytatott Ilham Alijev elnök Ramil Safarov kiadatása érdekében - állítja az azeri elnöki hivatal egyik vezetője. Fuad Alasgarov szerint a gyilkossági ügy a kezdetektől fogva átpolitizált volt.

Ilham Alijev elnök személyes közbenjárása miatt vált lehetővé, hogy Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot - állította Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi szervekkel való együttműködésért felelős osztályának vezetője a News.az azeri hírportálnak adott interjújában. Alasgarov elmondta: a kiadatás az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as európai egyezmény alapján ment végbe. Az egyezményben foglaltakkal összhangban az azeri fél kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, és intenzív tárgyalásokat folytattak Safarov hazaszállításáról.

Safarovot pénteken adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten örmény katonatársa meggyilkolásáért. Kiadatása után elnöki kegyelemben részesült. Az eset miatt Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Alasgarov azt hangoztatta, hogy a gyilkossági ügy a kezdetektől fogva átpolitizált volt, "az örmény lobbi súlyosan akadályozta" a kiadatást. Elmondása szerint a kérdés kezelése azeri részről Alijev azeri elnök személyes felügyelete alatt áll, aki "magas szintű tárgyalásokat" folytatott, illetve irányította a "szükséges lépéseket". "A katona anyaföldre való hazatérése az államfő politikai elkötelezettségének és befolyásának köszönhető" - közölte Alasgarov.

A tisztviselő emellett arra panaszkodott, hogy Safarov ügyvédei szerint a magyar hatóságok eljárási szabálytalanságokat vétettek az ügyben. Állítása szerint az azeri katonától azt követelték, hogy oroszul tegyen tanúvallomást, első kihallgatásakor nem volt jelen az ügyvédje, a vádiratot pedig török nyelven adták át neki.

Az elnöki kegyelmet illetően azt mondta Alasgarov, hogy az említett európai egyezmény alapján, illetve alkotmánya értelmében ehhez joga volt Azerbajdzsánnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK