Orbán is tárgyalt az azeri baltás gyilkosról

Vágólapra másolva!
Titkos tárgyalások folytak Ramil Safarov kiadatásáról a magyar kormány és Azerbajdzsán között - állítja Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal egyik osztályvezetője. Szerinte akkor érték el a legnagyobb előrelépést, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatást tett az országban. Közben az örmény kormány, amely az azeri gyilkos kiadása miatt megszakította a diplomácia kapcsolatot Magyarországgal, újabb nyilatkozatokban bírálta a magyar kormányt.
Vágólapra másolva!

"Ramil Safarov kiadatásának lépései zárt ajtók mögött zajlottak. A titkos megbeszélések az azeri elnök komoly személyes ellenőrzése mellett már egy éve folynak" - nyilatkozta Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal egyik osztályvezetője a News.az híroldalnak. A külügyi osztályvezető szerint Ilham Alijev azeri elnök hosszú idő óta követte a magyar és azeri jogi irodák munkáját, és az ügy lezárásához végül az az egyezmény vezetett, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök azeri látogatásakor született.

A Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium pénteki közleménye szerint csupán az 1983-as strasbourgi Európai Egyezmény áll a háttérben, e szerint a fogvatartott kérvényezheti, hogy hazájában tölthesse le a büntetését, és ezt Magyarország most kedvezően bírálta el. A tárca szerint semmilyen egyéb tényező nem játszott szerepet az ügyben.

A kormány ez után a közlemény után nem szólalt meg az ügyben, és arra sem reagált, hogy Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal. A Külügyminisztérium szóvivője későbbre ígért reakciót az ügyben.

Élesen bírálják a magyar kormányt az örmények

Közben az örmény kormány több nyilatkozatban is bírálta Magyarországot. Az örmény külügyminisztériumi nyilatkozat szerint az örmény hatóságok több ízben tájékoztatták a magyar kormányt arról, hogy a Ramil Safarov által elkövetett bűncselekményt, örmény tiszttársának a megölését Azerbajdzsánban állami szinten, egyebek mellett az elnök szintjén is helyeslik és igazolni igyekeznek. Az örmény külügyminisztérium véleménye szerint Magyarország kormányának látnia kellett volna, melyek lesznek a következményei a Safarov kiadatásáról hozott döntésnek. "A magyar kormány ezért osztozik a bűncselekmény elnéző kezelése miatti erkölcsi felelősségben" - hangzik a nyilatkozat.

A dokumentum szerint a magyar vezetés a legmagasabb szinten az utolsó pillanatig arról biztosította az örmény kormányt, hogy nem tesz semmilyen olyan lépést, amely az életfogytiglani ítélet végrehajtásának megszakításához vezet, és kizárta a bűnöző kiadásának bármilyen lehetőségét. "Örményország kormánya olyan barátságtalan lépésnek tekinti a magyar kormány döntését, amely kárt okoz az Örményország és Magyarország közti jó partneri viszonynak" - áll a nyilatkozatban.

Ugyancsak szombaton Armen Asotján oktatási és tudományügyi miniszter egy iskolamegnyitón, Szerzs Szargszján államfő jelenlétében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány kezét a Budapesten 2004-ben Ramil Safarov által meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Margarjan vére szennyezi.