Sajnálja a magyar kormány az örmény szakítást

Vágólapra másolva!
Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait - áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombati közleményében. A magyar kormány a péntek óta kiadott első reakciójában hozzátette, sajnálatosnak tartja, hogy Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal az azeri gyilkos kiadása miatt. A kormány szerint végig minden szabályt tiszteletben tartva járt el az ügyben.
Vágólapra másolva!

Magyarország az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor a strasbourgi európai egyezmény alapján járt el - közölte a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombat délután.

A közleményben a kormány azt írta, hogy Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait. A kormány hozzáteszi, hogy Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja.

A két tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el az ügyben. "Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el" - írták a közleményben.

A kormánynak ez az első reakciója az után, hogy péntek este az örmény elnök közölte, hogy megszakítja Magyarországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatait Örményország. Az örmény elnök szerint a népe nem bocsátja meg a magyaroknak az azeri baltás gyilkos kiadását Azerbajdzsánnak. Ugyanis a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonatisztet pénteken átadták az azeri hatóságoknak, és Bakuba érkezése után az azeri államfő rögtön kegyelemben részesítette, és kiszabadult.