Vágólapra másolva!
Magyarország megdöbbenéséről szóló tiltakozó jegyzéket adott át a Külügyminisztérium vasárnap Azerbajdzsán budapesti nagykövetének a baltás gyilkos elengedése miatt. A jegyzékben azt írják, hogy az azeri lépés nem felel meg a magyar-azeri kapcsolatokban eddig tapasztalt bizalmi légkörnek. A külügy ennek ellenére a levél elején és végén is nagyrabecsüléséről biztosította az azerieket.
Vágólapra másolva!

Bekérették a Külügyminisztériumba Vilayat Gulijev azerbajdzsáni nagykövetet vasárnap - közölte a minisztérium. A közlemény szerint Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a találkozón tájékoztatta a diplomatát arról, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és elítéli az azeri baltás gyilkos elnöki kegyelemben részesítését.

Ramil Safarovot, a Budapesten gyilkosságért jogerősen elítélt azeri katonát a héten adták ki Azerbajdzsánnak Magyarországról. Bár az azeri kormány megígérte, hogy a férfi Bakuban is tovább tölti majd börtönbüntetését, megérkezése után azonnal kegyelmet kapott, és elengedték. Ez az Azerbajdzsánnal szomszédos Örményországban hatalmas felháborodást váltott ki, mivel Safarovot egy örmény katona meggyilkolásáért ítélték börtönre: Örményország a döntés után megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal (a magyar-örmény konfliktusról szóló összes cikkünket itt találja összegyűjtve).

Németh Zsolt vasárnap közölte az azeri nagykövettel, hogy Azerbajdzsán eljárása Magyarország szerint ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal. A jegyzék szerint ráadásul az azeriek lépése szöges ellentétben áll azzal a korábban hivatalosan is megerősített azeri ígérettel, amely szerint az elítélt büntetésének végrehajtása Azerbajdzsánban folytatódik. "Az azeri fél lépése nem felel meg annak a bizalmi légkörnek, amely országaink között az utóbbi időben kialakult, és amely jó feltétele lehetne ígéretesnek indult együttműködésünknek" - idézi a jegyzéket a minisztérium közleménye, amely közreadta a magyar jegyzék szó szerinti szövegét is.

A jegyzék a magyar felháborodás ellenére rendkívül udvarias és tisztelettudó, az első mondatban a Külügyminisztérium "tiszteletét fejezi ki", a zárómondatban pedig " ismételt nagyrabecsüléséről biztosítja" az azeri nagykövetet. Kaleta Gábor, a minisztérium Sajtó főosztályának vezetője szerint ugyanakkor ez az udvariaskodás nem számít különlegességnek: a főosztályvezető az [origo]-nak azt mondta, hogy ezek az udvariassági formulák teljesen általánosak a diplomáciai levelezésben, és minden ország használja őket hasonló üzenetek átadásánál.

A Külügyminisztérium tiltakozó jegyzékének pontos szövege

"Magyarország Külügyminisztériuma tiszteletét fejezi ki Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségének, és van szerencséje az alábbiakról tájékoztatni.

Magyarország Kormánya megdöbbenéssel értesült az azeri fél azon döntéséről, amely amnesztiában részesítette a 2006-ban gyilkosságért jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Szafarovot.

Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli Azerbajdzsán lépését, amely ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal, és szöges ellentétben áll az azeri fél ez ügyben tett ígéretével, amelyet a 2012. augusztus 15-i keltezésű (XX-NBSKFO/3743/4/2012 sz.), Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának továbbított levelében Azerbajdzsán Köztársaság igazságügyi miniszterhelyettese is megerősített. A levélben a vonatkozó nemzetközi jogszabályra hivatkozva Azerbajdzsán kötelezettséget vállal arra, hogy nevezett személy átadását követően letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg.

A magyar fél úgy véli, hogy Azerbajdzsán ezen döntése nem felel meg az országaink között utóbbi években kialakult, bizalmon alapuló együttműködés szellemének.

Magyarország Külügyminisztériuma megragadja az alkalmat, hogy ismételt nagyrabecsüléséről biztosítsa Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségét."