Bajnai: Korszakváltás kell

Bajnai Gordon volt miniszterelnök beszél az általa alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány sajtótájékoztatóján, a budapesti Courtyard City Centerben
Vágólapra másolva!
Le kell zárni a Fidesz-kormányzás szakaszát, ez a feltétele annak, hogy tartósan sikeres Magyarország születhessen, hangsúlyozta Bajnai Gordon volt miniszterelnök egy konferencián tartott beszédében.
Vágólapra másolva!

"Korszakváltás kell Magyarországon, a megosztó, a nemzetet kettétörő politika meghaladása. A változást akaróknak az elmúlt két év, az az előtti nyolc év, a rendszerváltás óta eltelt 22 év összes kudarcából tanulni kell: újra össze kell forrasztani Magyarországot" - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Pénzügykutató Zrt. és a XIII. kerületi önkormányzat által közösen rendezett, A modernizáció Budapestje - Budapest modernizációja című konferencián.

Bajnai A modernizáció problémái Magyarországon című előadásában kijelentette, Magyarországnak ma "nemzetét megosztó, haladásellenes, a szolidaritást elvető és Európa-ellenes kormánya van", ezért azoknak, akik egy tartósan sikeres Magyarország tagjai akarnak lenni, "az a feladatunk, hogy zárjuk le ezt a szakaszt".

A volt kormányfő szerint téved, aki azt hiszi, hogy a Fidesz nagy arányú 2010-es győzelme a politikai ingamozgással írható le, "a 2010-es választás eredménye ugyanis nem értelmezhető a politikai vetésforgó modelljében, annál sokkal drámaibb változás igényét mutatja". Bajnai Gordon szerint azonban "nem arra a változásra szavaztak az emberek, amit azóta kaptak".

Bajnai azt mondta, a 2010-es választás óta "a politikai korrupció nem lett kisebb, a jog- és közbiztonság nem lett jobb, a gazdasági növekedés nem lett gyorsabb, a munkahelyek nem lettek biztonságosabbak, a fiatalok számára a jövő nem lett vonzóbb - sőt, éppen ellenkezőleg".

Felidézte, hogy lehetséges az egy-két generáción belüli gyors felzárkózás, ezt bizonyítja a finn, az ír, illetve a világháború utáni német csoda, vagy akár a szlovák és a lengyel gazdaság utóbbi évekbeli fejlődése is. De ehhez közös, kormányzati ciklusokon átívelő társadalmi célok kellenek. Magyarországon ezek a rendszerváltáskor még megvoltak, "demokráciát, piacgazdaságot, szolidaritást és európai Magyarországot akartunk", de az utóbbi két évben mindegyikük megkérdőjeleződött, mert ez lett a szavazatmaximalizáló populizmus legtutibb receptje - mondta Bajnai.

A jelenlegi kormányzati oldal évek óta folytatott politikája több kérdésben szembeállította egymással a magyar társadalom meghatározó csoportjait, a törésvonal-politizálás eredményeképpen létrejött megosztottság pedig már önmagában akadálya a modernizációnak. Aki nem halad, az már hátrál, leszakad - idézett egy latin mondást Bajnai Gordon.

Bajnai az előzetes választói regisztráció ellen van

Bajnai Gordon szerint az ország végletes kettészakítottságát okozhatja, ha a kormánypártok előzetes regisztrációhoz kötik a választási részvételt.

A volt miniszterelnök - akinek alapítványa már többször bírálta a választójogi szabályok megváltoztatását - azt mondta: az intézkedés azzal a súlyos következménnyel járna, hogy a bizonytalan, kevésbé tudatos választópolgárok, miután alkotmányos jogukat korlátozták, a jogállam határait feszegető módon próbálják meg érvényesíteni érdekeiket.

A regisztráció előírása azt üzenné, hogy hatalomra lehet jutni komplett társadalmi csoportok érdekeinek és igényeinek a figyelembevétele nélkül, hogy vannak, akiknek a képviseletével nem érdemes foglalkozni, akik "nem részei a politikai hazának" - jelentette ki Bajnai. Szerinte ez a társadalom "mentális és szociális kettészakítottságának" intézményesítése lenne, ami tovább rontaná a közös célok megtalálásának esélyét.

Bajnai előadása végén a terveit firtató újságírói kérdésre azt mondta, hogy az alapítványa munkáját szeretné továbbra is segíteni. Bajnai esetleges visszatérése időről időre előkerül.