Távozna a parlamentből az LMP-s képviselő

Vágólapra másolva!
Szerdai ülésén szavaz az LMP országos választmánya arról, hogy Kukorelly Endre író lemondjon-e parlamenti mandátumáról. A képviselő már 2010-ben jelezte, hogy nem kívánja a teljes ciklust kitölteni. Az [origo]-nak most azt mondta: vissza akar térni eredeti hivatásához, és bár meghallgatja a választmány véleményét, "nagyon súlyos ok kell hozzá, hogy maradjon".
Vágólapra másolva!

Az LMP országos választmánya szerdai ülésén szavaz arról, hogy Kukorelly Endre lemondjon-e parlamenti mandátumáról. Heltai László választmányi szóvivő szerint a képviselő maga kérte, hogy mondjanak véleményt parlamenti munkájáról.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó LMP-sek szerint a lépésre a képviselő egy korábbi kijelentése miatt kerülhet sor, ugyanis Kukorelly Endre még a 2010-es parlamenti választások előtt kijelentette: "húzónévként" csatlakozik a párthoz, de lemond majd mandátumáról, ha bekerül a parlamentbe.

Az MTI által megkérdezettek ugyanakkor mondvacsináltnak nevezték, hogy két évvel a választások után ilyen "légből kapott" ügy miatt sor kerülhet az eljárásra.

Kukorelly Endre az [origo]-nak azt mondta: valóban maga kérte a választmánytól, hogy döntsön, folytassa-e a munkát a frakcióban. A parlamentből indoklása szerint azért kíván két év elteltével távozni, mert eleve így vállalta el, és mert nem ez a hivatása. A politikus ráadásul egy komoly, már megkezdett írói munkáját is be kívánja fejezni a következő két évben, amire a parlamenti teendők mellett állítása szerint nem lenne módja.

Kukorelly Endre mindemellett azt mondta: nem akart a választmány megkérdezése nélkül lemondani mandátumáról, mert érdekli a testület véleménye. Az író azt is hozzátette, hogy amit a választmány mond majd a szerdai ülésen, azt figyelembe fogja venni. "Ahhoz viszont nagyon súlyos ok kell, hogy maradjak" - mondta.

Az LMP Pest megyei kongresszusa augusztus közepén egyébként már tárgyalta az ügyet, de akkor csak a lehetséges utódjáról döntöttek. A listán mandátumot szerzett politikus helyett a megyei fórumon akkor Lengyel Szilvia, az országos választmány korábbi tagja kapta a legtöbb szavazatot.