Nagy falatokat kell lenyomnia a fideszesek torkán Orbánnak

Vágólapra másolva!
Az előzetes választási regisztráció részletkérdéseiről lehet a legtöbb vita a Fidesz és a KDNP szerdán kezdődő, háromnapos sárvári frakcióülésén. Az őszi parlamenti ülésszak bemelegítő tanácskozásán az iskolák államosítása, az önkormányzatok finanszírozása és az IMF-tárgyalás is terítékre kerül majd. Utóbbi miatt a miniszterelnök a költségvetés újabb kiigazítását javasolhatja a képviselőknek.
Vágólapra másolva!

Az új választási eljárási törvényről, azon belül is az előzetes választási regisztráció részletkérdéseiről várják a szerdán kezdődő háromnapos frakcióülés legtöbb és legélesebb vitáját az [origo] által megkérdezett kormánypárti képviselők.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja a hagyományaiknak megfelelően ismét többnapos, vidékre kihelyezett tanácskozáson beszéli át a hétfőn kezdődő új parlamenti ülésszak legfontosabb témáit. A képviselők ezúttal Sárváron tanácskoznak szerdától péntekig.

Az előzetes feliratkozás ügye azért kiemelt jelentőségű, mert a Fidesz elnökségében a múlt év ősze óta érlelődő terv alkotmányosságát nemcsak az ellenzéki pártok, politikai elemezők és Sólyom László volt köztársasági elnök kérdőjelezte meg az elmúlt hónapokban, de az [origo] korábbi információi szerint aggályosnak találták még a Közigazgatási Minisztérium (KIM) szakértői is.

A Fidesz-elnökség elvárásai szerint készült koncepciót hétfő délután a Fidesz elnöksége is megvitatta, annak egyes részleteiről azonban majd a frakcióknak kell állást foglalniuk. Ilyen részlet lehet például az, hogy az állampolgárok csak személyesen vetethetik-e fel magukat a névjegyzékbe, vagy hogy megszüntessék-e az átjelentkezéses szavazás lehetőségét.

Újabb kiigazítás is szóba kerülhet

Bár a kormánypárti frakciók tagjai előzetesen csak a tanácskozás menetrendjéről kaptak tájékoztatást, a témáiról nem, az [origo]-nak nyilatkozó képviselők szerint egészen biztosan terítéken lesz a júliusban bejelentett és még szeptemberben elfogadni tervezett munkahelyvédelmi akcióterv valamennyi intézkedése, a kormány őszi jogalkotási tervében hangsúlyos elemként szereplő új Polgári törvénykönyv tervezete is. A megkérdezett képviselők arra számítanak, hogy a járási hivatalok kialakításának gyakorlati részletei, illetve az iskolák állami kézbe adásának és az önkormányzatok finanszírozásának még nyitott kérdései is szóba kerülnek majd.

Információink szerint arra is van esély, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokkal összefüggésben egy újabb kiigazítócsomag részleteiről is tárgyaljanak a frakciók. (Az IMF-tárgyalások állásáról szóló cikkünket itt olvashatja.)

Forrás: MTI/Komka Péter
Orbán Viktort legutóbb tüntetők és szimpátiatüntetők is várták az egri frakcióülésen

Az IMF-tárgyalás témája mindenestre mindenképp terítéken lesz majd. A Fidesz frakcióvezetője kedd este a Blikknek nyilatkozva azt mondta, arra kérte a miniszterelnököt, hogy ismertesse a frakciók előtt, hogy a kormány részéről milyen feltételei vannak a megállapodásnak. Rogán Antal a lapnak a közigazgatási reformot, a közoktatás és a felsőoktatás helyzetét említette a tanácskozás további témái között.

A frakcióülés menetrendje információink szerint a megszokott lesz: szerda este közös vacsorával indul az esemény, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatja a frakciókat a kormány terveiről, illetve politikai helyzetértékelést ad, az est további részében pedig a képviselők felvetéseire válaszol. Másnap több etapban tartanak majd tanácskozásokat az egyes törvényjavaslatokról, a harmadik napon pedig a kormány miniszterei, illetve az adott területet felügyelő államtitkárok számolnak be kabinetszerű tanácskozásokon a képviselőknek.

Korábban is voltak viták

A 2011-es tavaszi ülésszakot megelőző, siófoki frakcióülésen az oktatás jövőjéről és a készülő alaptörvényről alakult ki éles vita a képviselők, valamint az abortusz ügyében a Fidesz és a KDNP között. Az 2011-es őszi politikai szezon hajdúszoboszlói nyitányán az önkormányzati és állami feladatok újraelosztása, azon belül is főként az iskolák fenntartásából alakult ki a legtöbb konfliktus, az idén februárban, az Egerben tartott háromnapos frakcióülésen pedig viták helyett inkább a recesszióval és az önkormányzatok devizaadósságával kapcsolatos aggályaiknak adtak hangot a képviselők.