Svájci segítséggel rendezné Martonyi a konfliktust

Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter elítélendőnek tartja, hogy Azerbajdzsán nem tartotta be a baltás gyilkos ügyében tett ígéretét. A tárcavezető szerint Svájc segítségével lehetne rendezni a magyar-örmény konfliktust.
Vágólapra másolva!

"Végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő", hogy az azeri kormány nem tartotta be az ígéretét, és kegyelmet adott Ramil Safarovnak - mondta a közrádió 180 perc című műsorában Martonyi János külügyminiszter.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy hétfői berni látogatása alkalmával Didier Burkhalter svájci külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc - amely "hagyományosan egy közvetítő, semleges ország" - tud is segíteni. Martonyi szerint minden lehetséges eszközt fel kell használni a Magyarország és Örményország közötti feszültség enyhítéséhez - fogalmazott. Elmondta, Magyarország nem akart sérelmet okozni Örményországnak, a kormány jóhiszeműen járt el az azeri katonatiszt kiadatásának ügyében, és nem volt gazdasági háttere a lépésnek.

Jelenleg az a legfontosabb, hogy megértessék az örményekkel, Magyarország mindig is barátként viszonyult hozzájuk - mondta a tárcavezető. Megjegyezte, hogy ha ebben tud segíteni Svájc, "akkor mi ezért hálásak vagyunk". Arról, hogy kedden fenyegető üzenetet kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége egy örmény terrorszervezettől, Martonyi János kijelentette: "a szükséges intézkedéseket az erre illetékes szervek természetesen meg fogják hozni".

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit a hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését. (Az ügyről itt olvashat részletesen.)